Workshop – Frica și anxietatea pe înţelesul meu

Vă propun: „Frica/ Anxietatea[1] pe înţelesul meu” – workshop de educaţie pentru sănătatea copiilor / adolescenţilor recomandabil în săptămâna Școala Altfel.

De ce este important şi util un astfel de workshop?

Pentru că de cele mai multe ori nu recunoaștem anxietatea. În schimb, atunci când ne temem sau suntem îngrijoraţi, am putea crede că este ceva greșit cu noi, că suntem ciudaţi, slabi, ieşiţi de sub control, sau chiar că am luat-o razna. Aceste gânduri s-ar putea să ne facă să ne simţim și mai neliniștiti şi s-ar putea să ne determine să ratăm diferite oportunităţi.

Ca adulţi, în cele mai multe cazuri, preferăm să vedem copilăria şi chiar adolescenţa ca fiind o perioadă lipsită de griji şi să ne imaginăm copiii noştri crescând înconjuraţi de dragoste şi siguranţă: „Ce anume ar putea să-i facă pe aceşti copii să fie anxioşi?” ne întrebăm. „Nu au slujbe sau ipoteci, nu se zbat între slujbă şi problemele vieţii de familie, nu au responsabilităţi.”

Realitatea este că mulţi copii, de la cei mici şi până la adolescenţi, trec prin diferite stări de îngrijorare şi nu mă refer la copiii victime ale foametei şi bolilor sau a relelor tratamente şi abuzuri, ci la copiii obişnuiţi, pe care îi vedem zi de zi ducându-se la şcoală, plecând în vacanţă, umblând prin magazine.

Prin intermediul educaţiei, copiii pot dobândi sentimentul siguranţei şi al încrederii în sine, chiar dacă au o personalitate anxioasă sau mediul în care trăiesc este anxios! Aflarea de informații exacte cu privire la anxietate este şansa copiilor de a reduce confuzia sau rușinea resimţite atunci când experimentează anxietatea. Este şansa lor de a dobândi sentimentul siguranţei şi al încrederii în sine, de a-şi  îmbunătăţii comportamenul şi rezultatele şcolare. Ei au, în acest mod, şansa să îşi înţeleagă temerile, să se înţeleagă mai pe bine pe ei înşişi şi să înveţe să facă faţă mai bine diferitelor situaţii prin care trec.

Prin acest workshop elevii beneficiază de educaţia sănătăţii într-un cadru ce le permite detaşarea de presiunile şi rutina zilnică, dar şi o mai bună cunoaştere de sine. În acelaşi timp permite întărirea relaţiei dintre elevi, dar şi relaţiei dintre elevi şi profesor prin tehnici specifice vârstei copiilor.

Care este programul workshop-ului ?

Într-o sală, pe durata a 2 ore, propun să clarificăm împreună:

–        ce este frica / anxietatea;

–        cum să le recunoaştem;

–        care pot fi cauzele fricii / anxietăţii;

–        cum să facem faţă anxietăţii.

Cine îl organizează ?

Daniela Dumitru, psiholog, cu atestat de liberă practică, atestat COPSI.

Tel: 0722.536.745; e-mail: psihodadum@yahoo.com; http://psihodadum.wordpress.com

[1]Anxietatea este definită de specialiști ca o teamă difuză, fără un obiect bine precizat. Când suntem anxioși trăim o stare de încordare, suntem nervoși, ne simțim amenințați și de multe ori nici nu realizăm de fapt ce anume ne sperie atât de tare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.