Psihoterapia integrativa – o cale catre prezenta constienta „aici si acum”

Existentele noastre sunt un prezent continuu, al carui sfarsit nu il cunoastem. Acum scriu si deja acest „acum” a devenit trecut… Traim tranzitand continuu, prin timp, numeroase momente „acum”, dispuse in spirala, fara sa putem pasi de doua ori prin acelasi moment, pentru ca, asemenea raurilor, momentele „acum” sunt intotdeauna in curgere (Barber, 2011).

Trecutul este istoria noastra – o colectie de amintiri. Viitorul este potentialul nostru – doar imaginatie. Pierzand momentul prezent ne pierdem viitorul, iar trecutul devine doar ceea ce dorim sa uitam. Cand ne blocam atentia in trecut si ne lasam coplesiti de acesta, suntem din ce in ce mai putin „aici si acum”, in prezent, devenind neputinciosi si uitand ca singura noastra putere reala este „acum”, in momentul in desfasurare.

Sa fim „aici si acum” presupune sa ne acceptam prezentul, realitatea noastra, constienti fiind ca ceea ce exista in prezentul nostru nu poate fi anulat tocmai pentru ca exista deja si astfel, viata intreaga – ca o suma de momente prezent – devine o continua acceptare. Acceptandu-ne prezentul, intreaga noastra energie devina disponibila ca resursa pentru schimbarea si cresterea noastra.

Cand suntem „aici si acum” suntem vigilenti in a ne gestiona prezentul, renuntand in a ne face griji si a trai in asteptare. Viata sanatoasa poate fi atinsa doar intampinand adecvat momentele noastre „acum” in diferitele spatii „aici”.

Pentru a ajunge sa fim stapani pe vietile noastre, trebuie sa devenim mai constienti, sa stim cu adevarat ce spunem, ce facem si ce gandim si sa renuntam sa facem totul in mod mecanic. Ca sa putem percepe, sa fim constienti de ceea ce este in noi si in jur, avem nevoie ca mentalul nostru sa ramana linistit. Un mental preocupat, agitat, distras, nu ne da voie sa observam si nu ne permite sa fim „aici si acum”.

Este evident ca nu putem fi constienti in permanenta de intreaga afluenta senzoriala, dar, este esential sa ramanem constienti ca avem posibilitatea sa ne pregatim constiinta in sensul orientarii in directia pe care o indicam. Este esential din punctul de vedere al sanatatii noastre si al eliberarii de suferinte sa ramanem constienti de fiecare situatie, de situatia din trecut, de cea din prezent sau de cea din viitor, fara a le confunda.

A fi „aici si acum” este o alegere, un mod de viata, un mod de a trai, un mod de a fi, este o alegere dintre multe alte variante. Ca reprezentanti ai speciei umane, noi suntem principalii arhitecti ai propriilor noastre schimbari si avem abilitatile si resursele necesare pentru propria noastra insanatosire. Posedam „o energie creativa nelimitata, pe care o putem folosi pentru a ne crea propria viata asa cum ne dorim” (Chiriac, 2011, p. 33), iar implinirea dorintelor noastre este posibila caci “subconstientul nostru functioneaza ca o masinarie puternica, ce preia si stocheaza informatiile furnizate la timpul prezent ca adevaruri incontestabile. Mintea noastra nu face diferenta intre adevar si o dorinta puternica. In momentul in care furnizam fara intrerupere, mintii noastre viziuni clare referitoare la destinatia unde vrem sa ajungem, actiunile noastre ne vor oferi, de-a lungul timpului, instrumentele necesare care ne vor ajuta sa ne exploatam potentialul la maxim si sa fim mereu cei mai buni pentru noi” (Chiriac, 2011, p. 249).

„A ramane in intregime in prezent, constient, este foarte dificil si, pentru marea majoritate a oamenilor, nu poate dura mai mult de cateva secunde” (Moreau, 2006, p. 18), insa a tinde spre a fi „aici si acum”, in momentul in desfasurare, intr-un prezent constientizat, a ne asuma responsabilitatea de a ne scutura de nelinistile trecutului sau ale viitorului ce ar putea sa ne deranjeze in prezent, de credintele noastre limitative si a gasi ceva interesant si pretios in fiecare moment „acum” al vietii si in fiecare spatiu „aici”, poate deveni un obiectiv de explorat si de cucerit.

Psihoterapia integrativa poate fi calea ce va permite explorarea lui a fi „aici si acum”, un proces ce implica pe de o parte, acceptarea prezentului ca moment necunoscut si incert, mai degraba decat cunoscut si cert si, pe de alta parte, gasirea celor mai bune cai in a intampina fiecare moment prezent. Alegand sa parcurgeti un proces psihoterapeutic integrativ, de explorare si crestere, inseamna sa va dati sansa transformarii personalitatii, vindecarii si cresterii in directia maturizarii si dobandirii libertatii, inteleasa ca si capacitate de a crea si a promova mereu solutii.

Autor: Daniela Dumitru

Bibliografie:
Barber, P. (2011). A deveni Psihoterapeut Practician – Cercetator. O Abordare Gestalt pentru Facilitarea Cercetarii Holistice. Craiova: Editura Liber Mundi.
Chiriac, G. (2011). Raspunsuri Psihoterapeutice pentru Fiecare Zi. Craiova: Editura Liber Mundi.
Moreau, A. (2006). Ca sa traiesti mai bine in prezent impaca-te cu trecutul. Bucuresti: Editura Trei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.