Locuind într-un corp de femeie – mândrie sau rușine?

În societatea în care trăim, standardele pentru corpurile și comportamentele acceptabile la o femeie sunt încă foarte clar stabilite și aceste standarde ne influențează foarte profund modul de viață. Mulți dintre noi aproape că nu mai putem discrimina între ceea ce femeile sunt și ceea ce cultura cere unei femei să fie.

Idealul de femeie valorizat și susținut ca fiind normalitatea în zilele noastre este femeia tânără, slabă, dar cu forme apetisante, curată, cu picioare și brațe fără păr, sexuală în mod adecvat. Altceva, precum a fi mare, grasă, păroasă, la menstruație, neadecvată sexual, bătrână, ridată, este devalorizat și devalorizant.

Bărbați și femei sunt în acord cu aceste mesaje culturale despre cum ar trebui să arate o femeie, iar fetele și femeile fac eforturi deosebite să se încadreze în standarde. 

Ca fete și femei, ne simțim bine și suntem mândre atunci când corespundem idealului valorizat, însă ce se întâmplă când avem ceva mai multe kilograme sau mai multe riduri? Ce se întâmplă când ne considerăm prea slabe, prea înalte sau prea scunde ? Și ce se întâmplă când vrem să rămânem în trupuri de fetițe, încercând cu disperare să împiedicăm instalarea feminității – dezvoltarea sânilor și chiar apariția menstruației?

Câte dintre noi își pot suporta corpul, așa cum este, părul în exces de pe picioare, perioada de menstruație, sprâncenele slab conturate și diferite între ele sau părul albit? Și câte dintre noi ne alarmăm cu privire la imperfecțiunile corpurilor noastre, ne gândim să ne implantăm silicon în sâni, ne gândim la peeling și lifting facial, ne epilăm picioarele, ne vopsim părul, facem exerciții fizice, suntem într-o continuă dietă de slăbire sau de îngrășare și încă multe altele?

Câte dintre noi pot să susțină privirile critice ale celor din jur și ale noastre înșine pentru că suntem în afara perfecțiunii dorite și cât de rușinate suntem de „imperfecțiunile” noastre?

Și cât mai suntem, în aceste condiții, ființe umane, valoroase pentru că suntem, și cât ne percepem de fapt doar obiecte, după caz, perfecte sau imperfecte?

Continuăm să tindem către idealul dorit crezând că viața bună ne așteaptă când îl vom atinge sau încercăm chiar acum să ne imaginăm un scenariu de viață pentru noi, așa cum suntem, încercând să dezvoltăm un tipar de reglare de sine prin muncă, odihnă, alimentație echilobrată și hrănitoare, mișcare și hrănire emoțională?

În mod ironic, acest sistem creat de noi, oamenii, femei și bărbați deopotrivă, menține nemulțumirile femeilor față de corpurile lor, dar și ale femeilor și bărbaților față de corpurile „imperfecte” ale femeilor. Ochii noștri prea rar suportă ceea ce considerăm că este „imperfect” și vocile noastre prea adesea se fac auzite în moduri critice cu privire la cum arătăm sau cum arată femeile.

Privind din această perspectivă, credința unei tinere femei că nu se va mărita, că nu va fi iubită și că va rămâne singură pentru că este „imperfectă” poate deveni realitatea ei concretă și femeile au toate motivele să considere că vina este exclusiv a lor atunci când încercările de a fi perfecte eșuează.

Din păcate, prea frecvent, ura și rușinea este în legătură nu doar cu modul în care ne arată corpurile, ci și cu incapacitatea noastră de a opri procesul firesc al dezvoltării corpului, de maturizare și îmbătrânire. 

Cel mai trist este că fiind „femeia perfectă”, așa cum cer standardele, nu înseamnă că semnăm vreun contract cu fericirea, ci dimpotrivă, putem să trăim suferința în cele mai nebănuite moduri.

De aceea vă invit acum, pe voi, femei și bărbați deopotrivă, să reconsiderăm aceste standarde, să încercăm să fim măcar un pic mai toleranți cu noi înșine și cu femeile din jurul nostru și să încercăm să oferim sprijin și acceptare femeilor pentru felul în care ele sunt și arată și se ne acordăm astfel, mai multe drepturi la fericire.

Vă invit să transmitem fetelor și femeilor din jurul nostru, mesajul că trupurile ne sunt valoroase deoarece ființe umane locuiesc aceste trupuri, că femeile sunt binevenite în orice formă, că ele sunt valoroase cu sau fără pretextul „perfecțiunii” sau al „frumuseții”.

Vă invit să le spunem că este normal să aibă pofte, că este firesc să mai câștige sau să mai piardă în greutate, că este firesc  să fie mai scunde sau mai înalte, că nu numai trupul reprezintă tot ceea ce poate fi iubit, că mai sunt și alte căi de conexiune, iar alți oameni se îndreaptă către acele părți pentru conexiune.

Și cred că, dacă noi femeile ne propunem și suntem perseverente, putem să găsim rădăcinile disconfortului în propriul corp, putem să găsim echilibrul interior și starea de bine cu sine, dincolo de normele setate de alții ca fiind standarde de frumusețe și perfecțiune.

Daniela Dumitru, psiholog-psihoterapeut

Bibliografie:

Lee, R. & Wheeler, G. (2014). Psihologia Rușinii, cap. 9 – Fodor, I. O femeie și Corpul său. Ciclurile Mândriei și ale Rușinii. București: Editura Gestalt Books.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.