Dezvoltare personală prin imagini

Luna aceasta vă propun o metodă de observare și cunoaștere a lumii personale și, în același timp, de evaluare a stimei de sine, folosind imagini vizuale.

Ceea ce vă trebuie este o cameră foto și, bineînțeles, dorința de a explora toate aceste aspecte.

Pentru început, imaginați-vă că sunteți precum o celebritate de la Hollywood și vă puteți face poze în diferite ipostaze: singuri, cu oamenii care sunt în viața voastră, în locurile pe care le frecventați, care sunt semnificative pentru voi sau care sunt de interes. Precum o celebritate de la Hollywood pe care paparazzi o fotografiază, îi fotografiază  familia, casa, locurile unde își face cumpărăturile, mănâncă și așa mai departe, veți fi și propriul paparazzo făcând poze diferitelor voastre aspecte din viață.

Cel mai important: să vă facă plăcere ceea ce faceți!

Apoi puteți trece la treabă. Temele pe care le puteți include sunt chiar elemente din viața voastră: activitățile preferate, casa, școala, colegii, profesorii, prietenii, locul de muncă, locurile de distracție, părinții, partenerul de viață, copiii, terapeutul, ceea ce va face să vă simțiți bine, animalele de companie, punctele voastre tari, calitățile, provocările, etc. Ca și paparazo, amintiți-vă să surprindeți în poze cât mai multe elemente ale vieții voastre și, pentru o mai bună organizare, puteți nota mai înainte toate aceste teme pe o coală de hărtie. Este un moment bun pentru a vă identifica punctele tari, provocările, valorile personale.

Când pozele sunt gata, puneți-le într-un album sau un blog privat și aranjațile ca într-o revistă de senzație. Dacă deja aveți un album cu poze recente, poate chiar pe facebook, este foarte util. Pentru fiecare fotografie faceți un scurt rezumat pentru a descrie despre ce este vorba și atașați acest rezumat în dreptul fiecărei fotografii ca și un subtitlu.

O dată ce ați realizat și această etapă priviți printre paginile albumului și creați apoi un titlu al albumului și o pagină de însoțire a albumului.

Dacă parcurgeți toate aceste etape reușiți să creați o poveste a vieții voastre. Titlul și pagina de însoțire a albumului reprezintă esența vieții voastre.

Ceea ce mai rămâne de făcut este să vă rezervați un timp în care să fiți singuri pentru a reflecta în voie asupra temelor reprezentate în fotografiile voastre, să vă puneți întrebări și să răspundeți.

Reflectați la valorile reprezentate în fotografii. Ce observați? Valorizați grupul, solitudinea, introspecția, timpul petrecut pentru studiu și/sau muncă, timpul petrecut cu familia sau cu prietenii?

Reflectați cum provocările vieții voastre și punctele tari sunt revelate în fotografii. Cum faceți față provocărilor? Ce observați că lipsește? Vă folosiți punctele tari ca și resurse pentru a face față provocărilor vieții?

Reflectați la ce pare să influențeze cea mai mare parte a vieții voastre. Ce observați? Cum vă simțiți? Sunteți mulțumiți de cursul vieții voastre, de ceea ce vă influențează viața?

Pentru o mai bună reflecție vă puteți împărtăși gândurile și în scris, într-un jurnal. De aici pot ieși la suprafață noi teme de introspecție, de cunoaștere și dezvoltare personală.

Aceasta este propunerea lunii, inspirată din activitatea lui Donicka Budd, „Paparazzi”. Până luna viitoare, când voi posta următorul articol, vă doresc să aveți spor în tot ceea ce faceți.

Cu drag, Daniela Dumitru

Bibliografie: Lowenstein Liana, Favourite therapeutic activities for childern, adolescents and families: Practitiones Share their most effective Interventions, Champion Press, Canada, 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.