Atracția sexelor. Ce stă la baza atracției dintre femei și bărbați ?

Un răspuns la această întrebare îl oferă d-l Adrian Nuță în cartea sa „Despre iubirea nonposesivă și exuberantă”. Iată mai jos câteva dintre ideile sale:

În primul rând, tot ceea ce există în Univers este expresia întâlnirii și combinației, în diferite grade  de intensitate, a două principii arhetipale, complementare, respectiv Principiul Feminin (Yin) și Principiul Masculin (Yang).

Absolutul Divin s-a polarizat în aceste două principii spirituale care se întâlnesc și continuă să se întâlnească într-un proces creator probabil fără sfârșit, generând forme multiple pe care apoi le distruge într-o încercare mereu reînnoită de a realiza unitatea originară, întregul, deplinătatea din care aceste principii au izvorât.

Privite dintr-un plan superior, viețile noastre sunt de fapt călătorii în direcția acestei unități, călătorii cel mai adesea inconștiente, până în clipa în care ne luminăm și înțelegem sensul mai adânc a ceea ce suntem.

Atât bărbatul cât și femeia conțin ambele principii arhetipale, însă aceste principii nu sunt în totalitate activate, diferențiate în sine, existând aspecte în stare latentă, necunoscute.

Realitatea este că nu ne îndrăgostim de un bărbat sau de o femeie pentru calitățile lor. Un bărbat nu caută o anumită femeie, un anumit corp, un anumit chip, o categorie anume de talie sau de bust, ci cel mai adesea inconștient, el caută Principiul arhetipal complementar aflat în latență în sine, care se  exprimă, cel mai bine, printr-o anumită femeie. De asemenea, o femeie nu caută un anume bărbat, ci un anume Principiu, pe care îl poate regăsi reflectat cel mai bine de un bărbat. Fiecare căutăm polul care ne lipsește și fără de care nu putem fi întregi. Ceea ce stă la baza atracției dintre sexe este tocmai diferența de polaritate dintre cele două principii, Feminin și Masculin. 

Dacă o femeie este polarizată feminin ea va fi atrasă de persoane polarizate masculin, iar dacă femeia este polarizată masculin va fi atrasă de persoane polarizate feminin. Cu cât diferența de polaritate este mai mare, cu atât atracția este mai intensă. Același lucru se întâmplă în cazul bărbaților. Un bărbat polarizat masculin va fi atras de persoane polarizate feminin, în timp ce un bărbat polarizat feminin va fi atras de persoane polarizate masculin.

Dacă femeia sau bărbatul respectiv nu mai manifestă Principiul complementar, atracția scade sau încetează. Magnetismul ce îi unea (erotic / emoțional / intelectual) dispare sau se diluează. Și atunci bărbatul sau femeia pleacă în căutarea unei alte persoane pe care să o iubească, caută să descopere Principiul în altcineva.

Principiile se caută unul pe celălalt, la nesfârșit, servindu-se, în vederea acestui scop ultim, de bărbați și de femei deopotrivă, uneori dinamitând sau punând sub semnul întrebării mentalități, convenții sociale, reguli și legi.

Într-un târziu, înțelegem că această fuziune nu e posibilă decât în interiorul nostru, că celălalt doar ne ajută să ne trezim polaritatea adormită și nediferențiată. Această înțelegere este eliberatoare, deoarece crează premisele unei relații, pentru prima oară, nonposesive, detașate.

Detașarea de un „obiect” finit (un bărbat/ o femeie) este însoțită de procesul corespondent: atașarea de Întregul Divin, de Sine, de Realitate, de Dumnezeu. Acest salt pe un alt nivel al ființei ne permite să identificăm și să contemplăm Principiile Arhetipale. Pe acest nivel cunoaștem marea iubire, iubirea ultimă și eternă care este o iubire spirituală și veșnică. Principiile arhetipale (Masculin / Feminin) sunt nepieritoate, nesfârșit de bogate în posibilități și, de aceea, mereu surprinzatoare.

Deci să iubim cu adevărat, adică dezinteresat, fără să urmărim un beneficiu egocentric, bucuria personală fiind aceea de a crea condiții de manifestare Principiului Divin pe care îl putem admira și adora ! Pentru că ce altceva putem face atunci când avem șansa, de a simți Sinele în manifestare?

Când iubim, putem transfigura persoana iubită ceea ce înseamnă să ne raportăm la ea ca la un aspect al Principiului arhetipal Masculin sau Feminin, după caz. Dacă este o femeie, pe durata transfigurarii vedem în ea mai mult decât o femeie, percepem Femeia Arhetipală, polul feminin al Sinelui/Dumnezeu (Zeița, Fecioara Maria, Kuan Yin, Shakti, etc). Dacă este un bărbat, percepem în el Bărbatul Arhetipal, polul masculin al lui Dumnezeu/Sinelui (Zeul, Iisus, Budha, Shiva, etc).

A transfigura înseamnă a trece dincolo de figură sau altfel spus, dincolo de ceea ce este materie, formă, aparență, periferie, înveliș, având acces la ceea ce este subtil, sublim, spiritual. Transfigurarea este posibilă deoarece suntem purtători ai Principilor Divine și manifestăm în proporții extrem de variate aspecte ale Principiilor Arhetipale. Unii dintre noi o fac mai clar, mai intens. În cazul lor transfigurarea este mai ușoară.

În principiu, evoluția constă în a trezi și a manifesta plenar, benefic și creator, potențialul pe care îl conținem, potențial ce derivă din cele două surse arhetipale, respectiv Principiul Masculin și Principiul Feminin.

Fiorul sacralității, starea de adorație, încântarea și uimirea pe care le simțim sunt generate nu de femeia pe care o vedem frumoasă, ci de Principiul din spatele ei. Principiul ne atrage irezistibil, atingerea lui ne înfioară, ne uluiește, ne îmbată, ne emoționează profund. Dacă nu facem diferența între formă și conținut, între structura materială și principiul spiritual care se manifestă prin ea, riscăm să ne atașăm de formă. Acesta este un mare pericol, deoarece orice atașament conduce la suferință, întrucât formele nu sunt veșnice.

Daca ea a plecat (în cazul unui bărbat), dacă el nu mai este (în cazul unei femei), există motive de întristare, desigur, însă nu pentru mult timp. Cel care a plecat nu a luat principiul Arhetipal cu el! Tocmai pentru că este infinit, principiul este peste tot și îl putem vedea, cu condiția să nu ținem ochii închiși.

Când ne propunem și reușim să-i vedem pe ceilalți în aspectul lor spiritual, noi suntem cei care câștigăm pentru că ne branșăm la Principiul Arhetipal și astfel deschidem porți în noi pentru ca acesta să ne comunice din calitățile și tendințele lui. Este o  formă de a-l atinge pe Dumnezeu ori de câte ori realizăm o transfigurare. Este o formă de a trăi în două lumi, în lumea aceasta și în lumea „de dincolo”, fiind o experiență unificatoare și chiar o sarcină de evoluție.

Daniela Dumitru, psihoterapeut

*

Bibliografie

Nută, A. (2005). Despre Iubirea Nonposesivă și Exuberantă. București, Editura Sper .

6 thoughts on “Atracția sexelor. Ce stă la baza atracției dintre femei și bărbați ?

 1. Foarte interesant si…neasteptat din partea unui psihoterapeut.Uneori incerc sa-mi imaginez o lume in care sa prevaleze aceste principii,dar sincer sa fiu probabil ca nu ma prea ajuta imaginatia.Cert ar fi o lume in care Adam si Eva au apucat sa muste si din pomul vietii…Personal (ca cineva care s-a familiarizat intrucitva si cu yoga )incerc sa inteleg lumea prin prisma a ceea ce am convingerea ca o anima, insa inca lupt cu propriile racile. Despre asta poate “intr-o alta emisiune” 🙂

  Like

  1. 😊 Multumesc pentru citire ! Eu nu m-am gandit la o lume intreaga in care sa prevaleze aceste principii. Ma uit la aceasta perspectiva ca la o resursă pentru cautatorii spirituali care se pot confrunta cu diferite provocari in călătoria lor interioara.

   Like

   1. Optimist si totodata foarte …adaptat,acest punct de vedere.Ce te faci insa atunci cind aceste provocari implica si incalcarea anumitor cutume sau precepte care nu par a fi tocmai in acord cu natura umana?! Cind oricita certitudine de frumos si bine-iti ofera simturile sau spiritul,normele si etica se pozitioneaza de-a curmezisul?!

    Like

  1. Total de acord.Cum ramine insa cu faptul ca …te marcheaza?! Intreb mai ales din perspectiva cognitiva a spiritului?.Caci nu ma-ndoiesc de faptul ca,cel putin in aspectele importante,fiecare lectie,sentiment sau determinare in ceea ce priveste propria evolutie,are cu siguranta o importanta semnificativa…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.