Incestul emoţional – Cand copilul devine parinte pentru parintii sai

 

Ce este incestul emotional ?

Incestul emotional este o forma de abuz emotional care are loc atunci cand parintele cauta sprijin emotional la copilul sau, asteptandu-se sau fortand copilul sa-si asume un rol emotional specific unui adult.

La randul sau, copilul este pus in situatia de a raspunde nevoilor emotionale ale parintelui si de a deveni confidentul / partenerul emotional al acestuia, fie ca este de acelasi sex cu el, fie ca este de sex opus.

In astfel de situatii, granitele psihice sanatoase dintre parinte si copil pentru cresterea si protectia copilului sunt incalcate si se creeaza o dinamica nesanatoasa in care copilul devine, in esenta, parinte. Intr-un fel sau altul, legaturile de afecţiune care-i unesc pe parinţi si copii sunt bulversate.

Desi nu sunt capabili sa indeplineasca un astfel de rol, copiii pusi in aceasta pozitie se pot simti speciali sau privilegiati, deoarece parintele, cautand acoperirea propriilor nevoi nesatisfacute, creaza un sentiment de apropiere.

Uneori, un parinte submineaza celalalt parinte in timpul unui conflict sau proces de separare / divort, prin punerea copiilor la mijloc sau complotand cu un copil. Copilul, la randul sau, poate deveni preocupat sa isi protejeze unul dintre parinti.

Termenul de incest emotional nu include incestul sexual, dar este vorba tot de o perversiune, de nerespectarea rolului pe care trebuie sa-l aiba fiecare membru al unei familii, iar efectele incestului emotional pot fi similare cu cele care rezulta din incestul fizic.

Consecinta imediata a incestului emotional este ca nevoile copilului sunt ignorate in favoarea nevoilor parintelui, iar pe termen lung consecintele pot fi devastatoare. Copiii sunt abandonati emotional, fiindu-le jefuita copilaria.

Iata cateva exemple de nevoi nesatisfacute ale parintelui ce ar trebui satisfacute de catre alti adulti, nu de catre copii: nevoia de a avea un confident,  de a avea “cel mai bun prieten”, de a avea un sot inlocuitor, de a avea un parinte substitut, de a primi suport emotional, validare si apreciere, de a primi sfaturi, consiliere, de a avea companie sau intimitate.

Si iata cateva exemple de nevoi ale copilului susceptibile a fi neglijate in astfel de situatii: protectie, orientare, afectiune, validare, limite, structura.

In mod evident, este de dorit ca parintii si copiii lor sa aiba relatii apropiate. In relatiile sanatoase parinte-copil, parintii prioritizeaza nevoile emotionale ale copiilor lor, spre deosebire de situatiile de incest cand copiii au grija de nevoile emotionale ale parintilor lor. Intr-o relatie sanatoasa, parintele solicita unui adult sprijinul de care are nevoie si nu cere copilului sa-i satisfaca nevoile neimplinite.

Cazuri de inversare a dinamicii sanatoase parinte-copil sunt intalnite atunci cand relatia de cuplu este fragila, un parinte este singur sau exista o ruptura in familie cum ar fi infidelitatea sau dependenta unuia dintre parteneri, parintii au putin sprijin social din partea altor adulti sau sunt parinti narcisici. Se intalnesc chiar si in familii aparent functionale cand nu este evidenta prezenta unei dependente.

Impactul incestului emotional

Copiii care au experimentat incest emotional ar putea manifesta:

 • dificultati in stabilirea granitelor si implinirea nevoilor proprii la varsta adulta. Ei au invatat sa isi reprime / suprime nevoile proprii, inclusiv emotiile.
 • un comportament codependent.
 • criza de identitate, inclusiv sexuala, dificultatea de a putea fi ei insisi in relatii.
 • izolare de colegi ca urmare a dezvoltarii insuficiente a abilitatilor sociale necesare.
 • sentimente de inadecvare, de vinovatie excesiva, stima de sine scazuta.
 • strategii de a fi „speciali”, ca fiind singura modalitate de a obtine aprobarea celorlalti.
 • un sentiment nesanatos de loialitate sau o obligatie fata de un parinte, care poate avea ca rezultat o relatie de dragoste / ura intre copil si parinte.
 • teama de intimitate si angajament personal (din cauza fricii inconstiente de a fi exploatati in acelasi mod cum au fost exploatati de catre parintele „nevoias” sau din cauza fricii ca orice astfel de relatie va deveni „sufocanta” precum relatia cu parintele din copilarie).
 • dificultati in mentinerea relatiilor din cauza idealizarii si asteptarilor nepotrivite plasate pe parteneri.
 • comunicare indirecta, prin intermediul unui tert in munca, familie sau in relatiile romantice.
 • abuz de substante si compulsivitate in jurul muncii si mancatului, probleme legate de dependenta de sex / evitare a sexului sau dragoste adictiva/ evitare.

Incestul emotional de asemenea poate avea un impact in dinamica de familie pe ansamblu, cand pot fi negate oportunitatile pentru intarirea relatiei copilului cu parintele exclus. Totodata, ceilalti copii (frati, surori) pot fi neglijati cand parintele se sprijina in mare masura pe “copilul ales.”

Este important de remarcat faptul ca, in cele mai multe cazuri, parintii care favorizeaza o dinamica de incest emotional nu constientizeaza impactul comportamentului lor si nu intentioneaza sa isi raneasca copiii. Cu toate acestea, copilul este impovarat de parinte sa ii implineasca nevoile nesatisfacute relationale si, din acest motiv, impactul si durerea sunt acolo.

Aspecte cheie in terapia clientului abuzat emotional

Lucrul terapeutic cu incestul emotional nerezolvat poate presupune abordarea mai multor aspecte.

Terapia poate implica explorarea modelelor actuale de comportament si relationare, dar si a problemelor din copilaria timpurie.

Seductia copilului, devenit adult, de a fi „special” poate fi destul de greu de recunoscut de catre acesta si poate fi, de asemenea, destul de dificil sa identifice modelul de a fi fost impovarat de catre parinte. Din acest motiv este foarte importanta etapa de recunoastere a modelului de incest emotional dintre ingrijitor si persoana abuzata.

De asemenea, terapia sprijina clientii in a fi in contact cu nevoile si cu sentimentele lor ce au fost ingropate demult, fiind prea dureroase pentru a fi suportate.

In cazul situatiei cand parintele sau ingrijitorul a decedat e necesar lucrul cu durerea si pierderea.

Repararea sinelui prin lucrul pe individuatie si separare, invatarea de a spune „nu” si de a pune limite clare in relatii.

Daca aveti nevoie de ajutor contactati psihoterapeut Daniela Dumitru direct la telefon 0722 536 745 sau scriind pe adresa de e-mail psihodadum@yahoo.com si solicitati o programare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s