Incestul emotional (abuz emotional)

pshoterapie adulti incest emotional

Un articol despre incestul (abuz) emotional, impactul incestului emotional in viata adultului abuzat, psihoterapie adulti cu incest emotional.

Ce este incestul emotional ?

Incestul emotional este o forma de abuz emotional care are loc atunci cand parintele cauta sprijin emotional la copil. Parintele se asteapta sau isi forteaza copilul sa-si asume un rol emotional specific unui adult.

Copilul este pus in situatia de a raspunde nevoilor emotionale ale parintelui si de a deveni confidentul emotional al acestuia.

Ca in orice abuz emotional, granitele psihice sanatoase dintre parinte si copil sunt incalcate. Se creeaza o dinamica nesanatoasa in care copilul devine, in esenta, parinte. Intr-un fel sau altul, legaturile de afecţiune care-i unesc pe parinţi si copii sunt bulversate.

Desi, psihic, un copil poate fi coplesit sa indeplineasca un astfel de rol, copiii pusi in aceasta pozitie se pot simti speciali sau privilegiati, deoarece parintele, cautand acoperirea propriilor nevoi nesatisfacute, creaza un sentiment de apropiere, ceea ce ii da copilului iluzia ca este iubit.

Uneori, un parinte submineaza celalalt parinte in timpul unui conflict sau proces de separare / divort, prin punerea copiilor la mijloc sau complotand cu un copil. Copilul, la randul sau, poate deveni preocupat sa isi protejeze unul dintre parinti.

Termenul de incest emotional nu include incestul sexual, dar este vorba tot de o perversiune, de nerespectarea rolului pe care trebuie sa-l aiba fiecare membru al unei familii, iar efectele incestului emotional pot fi similare cu cele care rezulta din incestul fizic (este o trauma psihica).

Nevoi relationale

Consecinta imediata a incestului emotional este ca nevoile relationale ale copilului sunt ignorate in favoarea nevoilor parintelui, iar pe termen lung consecintele sunt devastatoare. Copiii sunt abandonati emotional, fiind traumatizati

Exemple de nevoi relationale ale parintelui ce ar trebui satisfacute de catre alti adulti, nu de catre copii:

-nevoia de a avea un confident, de a avea „cel mai bun prieten”,
-de a avea un sot inlocuitor,
-de a avea un parinte substitut,
-de a primi suport emotional pentru fricile si alte emotii grele resimtite,
-validare si apreciere,
-de a primi sfaturi, consiliere,
-de a avea companie sau intimitate.

Exemple de nevoi ale copilului susceptibile a fi neglijate in astfel de situatii:

-protectie, orientare, afectiune, validare, limite, structura.

In mod evident, este de dorit ca parintii si copiii lor sa aiba relatii apropiate. In relatiile sanatoase parinte-copil, parintii prioritizeaza nevoile emotionale ale copiilor lor. Intr-o relatie sanatoasa, parintele solicita sprijinul de care are nevoie unui adult sau apeleaza la psihoterapie individuala si nu cere copilului sa-i satisfaca nevoile neimplinite.

Cazuri de inversare a dinamicii sanatoase parinte-copil sunt intalnite atunci cand relatia de cuplu este fragila, un parinte este singur sau exista o ruptura in familie cum ar fi infidelitatea sau dependenta unuia dintre parteneri, parintii au putin sprijin social din partea altor adulti sau sunt parinti narcisici, parinti traumatizati, parinti care au suferit la randul lor abuz emotional. Se intalnesc chiar si in familii aparent functionale cand nu este evidenta prezenta unei dependente.

Impactul incestului emotional

Adultii care au experimentat incest emotional ar putea manifesta:

  • dificultati in stabilirea granitelor si implinirea nevoilor proprii la varsta adulta. Ei au invatat sa isi reprime / suprime nevoile proprii, inclusiv emotiile
  • un comportament codependent
  • criza de identitate, inclusiv sexuala, dificultatea de a fi ei insisi in relatii; confuzie in ce priveste identitatea de gen (feminin sau masculin) si esec in asumarea identitatii 
  • izolare de colegi ca urmare a dezvoltarii insuficiente a abilitatilor sociale necesare
  • sentimente de inadecvare, de vinovatie excesiva, stima de sine scazuta
  • strategii de a fi „speciali”, ca fiind singura modalitate de a obtine aprobarea celorlalti
  • un sentiment nesanatos de loialitate sau o obligatie fata de un parinte, care poate avea ca rezultat o relatie de dragoste / ura intre copil si parinte
  • teama de intimitate si angajament personal (din cauza fricii inconstiente de a fi exploatati in acelasi mod cum au fost exploatati de catre parintele „nevoias” sau din cauza fricii ca orice astfel de relatie va deveni „sufocanta” precum relatia cu parintele din copilarie)
  • dificultati in mentinerea relatiilor din cauza idealizarii si asteptarilor nepotrivite plasate pe parteneri
  • comunicare indirecta, prin intermediul unui tert in munca, familie sau in relatiile romantice
  • abuz de substante si compulsivitate in jurul muncii si mancatului
  • probleme legate de dependenta de sex / evitare a sexului sau
  • dragoste adictiva/ evitare.

Incestul emotional poate avea un impact in dinamica de familie pentru ca sunt negate oportunitatile pentru intarirea relatiei copilului cu parintele exclus. Cand parintele se sprijina in mare masura pe „copilul ales”, ceilalti copii (frati, surori) sunt neglijati.

Aspecte cheie in procesul de psihoterapie adulti cu incest emotional

In sedintele de psihoterapie adulti cu incest emotional nerezolvat sunt abordate mai multe aspecte:

Procesul de psihoterapie poate implica explorarea modelelor actuale de comportament si relationare, dar si a problemelor din copilaria timpurie.

Seductia copilului, devenit adult, de a fi „special” poate fi destul de greu de recunoscut de catre acesta. De asemenea, poate fi destul de dificil sa identifice modelul de a fi fost impovarat de catre parinte. Din acest motiv este foarte importanta etapa de recunoastere a modelului de incest emotional dintre ingrijitor si persoana abuzata.

In procesul de psihoterapie, adultii sunt sprijiniti pentru a fi in contact cu nevoile si cu sentimentele lor, ingropate demult, prea dureroase pentru a fi suportate.

Invatarea de a spune „nu” si de a pune limite clare in relatii.

Recuperarea identitatii de gen si rezolvarea problemelor legate de sexualitate.

In cazul situatiei cand parintele sau ingrijitorul a decedat e necesar lucrul cu durerea si pierderea.

In lucrul cu adulti, folosesc metoda Constelatiei Propozitiei Intentiei-IoPT, dezvoltata de profesorul Franz Ruppert, foarte eficienta in tratamentul traumei psihice.

*

Sursa foto: https://themighty.com/2017/12/covert-incest-sexual-emotional-abuse-childhood-parent-ptsd/

Publicat de Daniela Dumitru

Sunt Daniela Dumitru, Psiholog, Psihoterapeut practicant autonom, cu atestat de libera practica, cod RUP 15047, la Cabinet Individual de Psihologie Dumitru Daniela, cod 10B4825. Sunt specializata in a ajuta adultii care au fost traumatizati in copilarie, cu expunere repetata la abuz si neglijare. Detin Atestat de libera practica in Psihoterapie Integrativa, cu specializare in terapia traumei complexe.

Descoperă mai multe la Daniela Dumitru

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura