Terapie pentru durerea pierderii

Oameni ies din viețile noastre și noi ieșim din viețile altora fara sa simtim durerea pierderii.  

Alteori, însă, o singură ființă iese din viețile noastre și poate fi atât de dureros… Ni se întâmplă așa când pierdem pe cineva drag.

Tindem să fim „tari” și mergem înainte pentru că nu putem schimba nimic, dar ceva se întâmplă în noi. Ne doare. Fie că ne dăm sau nu voie să ne trăim durerea pierderii și să fim triști.

Oamenii puternici își simt durerea pierderii și plâng. Plâng atât cât au nevoie şi plâng până când se vindecă. Însă nu plâng doar în singurătate și nu plâng doar pe înfundate. Ei îşi dau voie să exprime această parte din ei care suferă și acceptă să primească susținerea celorlalți.

Durerea este un raspuns natural atunci cand ne confruntam cu pierderea, indiferent ce pierdem.

Putem pierde relatii, persoane dragi, animale sau sa primim un diagnostic de boala terminala.

Ne putem impaca cu timpul, dar cu certitudine durerea pierderii este o stare dificila. Uneori ne simtim mai bine in saptamani sau luni, iar alteori, procesul de doliu se masoara in ani. Indiferent de experienta pierderii, este necesar pentru sanatatea noastra, sa permitem procesului sa se desfasoare natural.

In cazul primirii unui diagnostic de boala terminala avem nevoie sa ne pregatim. Sa ne impacam cu cineva, sa ne luam la revedere, sau poate ca ne dorim sa facem ceva ce ne-am dorit mult si am amanat. Poate vrem sa lasam un testament. 

5 etape diferite de durere

O persoana ce se confrunta cu pierderea trece prin cinci etape de durere (teoria lui Kubler-Ross). Acestea nu apar in mod necesar, in ordinea prezentata, si pot varia in severitate. Ele sunt etape de protejare de realitatea prea dureroasa in procesul de doliu.

Aceste etape sunt:   Negarea, Furia, Negocierea, Depresia, Acceptarea

Negarea

Raspunsul initial la pierdere este de negare a situatiei.

„Nu se poate, nu este real.”,  ne spunem, si refuzam realitatea prezentului. In prima faza, reactia de negare este modul organismului de a se proteja de socul unei stiri prea dureroase si ne ajuta sa facem fata intr-un astfel de context. Apoi, sanatos este sa fim in contact cu realitatea si sa o procesam. Cand capacitatile noastre psihice de autoreglare sunt depasite de situatia cu care ne confruntam, este posibil sa ne mentinem blocati in acesta etapa de negare pentru mai mult timp cu pretul pierderii vitalitatii, a identitatii noastre si chiar a capacitatilor de autoreglare ale organismului. 

Furia

Dupa ce incepem sa realizam pierderea noastra, experimentam nevoia de a ne elibera de cantitatea coplesitoare de emotii pe care le simtim. Emotia intensa este insa deviata ca furie care se impune sa se elibereze si ne putem regasi furiosi pe cineva sau pe ceva – obiecte, functionari, membri ai familiei. E de ajutor sa putem identifica aceasta etapa din procesul de doliu si sa nu cautam vinovati si pretexte pentru a ne varsa furia coplesitoare pe altii. Ceilalti nu sunt vinovati de trairile noastre. 

Negocierea

In suferinta, ne simtim vulnerabili si neajutorati si, ca reactie de a ne proteja de o realitate prea dureroasa, am putea sa incercam sa recastigam controlul asupra situatiei, prin negociere. Am putea sa facem o intelegere cu Dumnezeu sa promitem ce am fi dispusi sa facem ca totul sa revina la starea initiala.

„Daca as fi facut mai mult, poate ca ea/el ar fi inca aici …”

„Ar fi fost frumos sa merg mai des la ea/el, la spital…”

Depresia 

Exista diferite tipuri de depresie asociate cu durerea.

Primul tip de depresie este o reactie practica legata de pierdere. Ne concentram mai mult pe cat de mult ne lipseste acea persoana sau pe cat de mult ne costa totul. Ne facem griji ca in durerea noastra ne-am petrecut mai putin timp cu celelalte persoane care depind de noi, simtim tristete si regret. Ne ajuta clarificarea cu cei din jur. 

Al doilea tip de depresie este mai subtil. Este vorba despre pregatirea noastra tacuta de a ne separa cu adevarat, de a ne lua ramas bun. 

Acceptarea

Aceasta etapa nu este o faza de fericire, dar, in schimb, este un moment in care depresia trece si, pur si simplu, „suntem”. Acceptam realitatea situatiei, ne confruntam cu durerea, cu reactiile personale. Renuntam sa controlam lucrurile sau persoanele. Suntem capabili sa ne miscam mai departe, sa ne adaptam la ceea ce ne ofera prezentul.

Din pacate, nu toti cei care sufera, ajung sa accepte. Este posibil sa ramanem blocati in oricare dintre cele 5 etape si sa petrecem restul vietii negand, ori fiind furiosi sau deprimati.

Psihoterapia 

Daca percepeti ca sunteti blocati intr-una din aceste etape ori ca va pierdeti vitalitatea, psihoterapia este una dintre actiunile benefice sanatatii pe care sa le faceti.

Cu toate ca nimic nu va face sa dispara durerea, un psihoterapeut va poate sustine sa faceti fata experientei doliului.

Cu toate ca durerea este o experienta foarte privata, este intotdeauna benefic sa aveti pe cineva cu care sa vorbiti pentru a primi sprijin. Gasirea unui psihoterapeut poate fi o modalitate foarte buna de a avea pe cineva cand sunteti in suferinta si pentru a avea confort atunci cand aveti nevoie de el cel mai mult.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.