Dependenta si codependenta

Ce este codependenta?

Nereusita de a identifica si a sta cu emotii coplesitoare, compensata prin controlul asupra oamenilor, a obiectelor sau a evenimentelor exterioare este numita codependenta.

Daca in copilarie am fost fortati de context sa ne amortim propriile nevoi si emotii coplesitoare pentru a face fata unui parinte sau persoanei in a carei grija am fost, suntem pregatiti pentru codependenta, un model de lunga durata, prin care, adulti fiind, cautam in mod repetat sa obtinem dragoste si recunoastere de la persoane ce se dovedesc a ramane totusi indisponibile si incapabile sa ne implineasca aceste nevoi.

Ceea ce se intampla este ca retraim iar si iar lipsa, golul, nefericire, furie intensa.

Practic rejucam in vietile adulte modelul din copilarie pentru ca ne este foarte greu sa recunoastem cat de disfunctional este acel model, iar trecerea timpului nu vindeca codependenta. Maine nu va fi mai bine, iar fericirea si implinirea se indeparteaza si mai mult daca nu rupem cercul vicios al codependentei in care traim.

Tipuri de codependenta

In codependenta, practic suntem in dependenta de persoane, comportamente, obiecte.

In dependenta de persoane, sentimentul identitatii personale – „cine sunt?”, este foarte diminuat si aproape eliminat de personalitatea si problemele celuilalt. Incercand sa observam cum ne consumam timpul si energia descoperim cum incercam fie sa-i schimbam pe ceilalti, fie sa ne conformam dorintelor celorlalti.

In dependenta de comportamente observam ca acestea sunt impinse la extrem, sub forma:

-tulburarilor de nutritie (anorexia, bulimia, obezitate),
-dependenta de sex,
-obsesia de a muncii,
-nevoia de nestapanit de a cheltui sau de a economisi exagerat,
-atitudini exagerat de rigide ori moraliste,
-manie de spalare a mainilor,
-obsesii pentru jocurile de noroc,
-furie intensa,
-consumul de alcool, tutun sau droguri,
-casatorii repetate cu persoane nepotrivite,
-dependenta de sport,
-dependenta de operatiile estetice, etc

In dependenta de obiecte recunoastem: telefoanele, televizoarele, banii, mancarea, hainele, etc.

Codependenta ca adaptare la mediul in care crestem

Este de ajutor sa constientizam ca, fiind copii, ne adaptam mediului in care crestem pentru a supravietui.

Ca si copii, atunci cand lucrurile sunt prea dificile in familiile noastre ne imaginam ca ne sta in putere sa le facem sa functioneze. Ne straduim sa fim sau sa facem asa cum vor ceilaltii si speram ca in felul acesta sa se intample lucruri bune, ca cei care ne ingrijesc vor fi fericiti si ca viata va fi mai frumoasa.

Cand descoperim ca nu functioneaza ceea ce facem, ne asumam vina si credem ca suntem cauza problemelor celor care ne ingrijesc. Nu stim ca:

-mama si tata ar trebui sa ne clarifice ca nu suntem noi cauza problemelor,
-avem prea putin control asupra a ceea ce se intampla in jurul nostru.
-doar parintii si cei care ne ingrijesc sunt responsabili de noi si nu invers.
-nu avem nici un mijloc, magic sau de alta natura, de a controla ce gandesc sau fac adultii din jurul nostru.

Nici o fiinta umana nu poate de una singura sa faca fericit sau sa distruga un alt om, iar copilul are mult prea putina influenta asupra parintilor lui, cu atat mai mult cand acestia au probleme serioase.

Repere pentru identificarea codependentei

Persoana codependenta este dominata de cel putin o dependenta, fie de persoane, fie de anumite comportamente, fie de anumite obiecte.

Cand suferim, exista o nevoie de stimulare din afara pentru a ne distrage atenția de la a simti emotii coplesitoare. Exista o optiune, fie pentru alcool, produse alimentare, locul de muncă, sex, etc. Desi putem constata ca unele dependente sunt apreciate pozitiv, ca de exemplu aceea de a munci, dependenta de sport sau de medicamente, e util sa intelegem ca, indiferent de valoarea pozitiva sau negativa care i se atribuie, exista o dependenta.

Persoana codependenta este marcata si sufera din cauza situatiei problematice din familia in care a crescut.

Este posibil sa nu recunoastem situatia problematica din familia de origine si totusi sa simtim furie intensa si sa suferim foarte mult. Ne ajuta sa ne intrebam „Cat de tare sau cat de des aud in mintea mea vocile critice ale celor care m-au ingrijit?” sau „Ma apar de criticile nefondate ale celorlalti?”

Persoana codependenta are un foarte scazut respect de sine, si, adesea, are un grad scazut de maturitate emotionala.

Este foarte greu sa avem respect de sine, atat timp cat cei care ne-au ingrijit, nu ne-au hranit cu respect. In lipsa unei stime de sine consistente, pentru a ne simti mai bine, ne uitam in afara noastra pentru a fi apreciati si a fi iubiti. Ne ajuta raspunsurile la intrebari precum „Cat de multumit/a sunt de mine?”, „ Ma simt lipsit/a de sprijin si prieteni?”, „Ma astept sa esuez?”  

Persoana codependenta crede ca fericirea ei depinde doar de celalalt.

Persoana codependenta isi spune: „As fi fericit/a daca el/ea s-ar schimba.”, „As fi fericit/a daca el/ea ar arata ca ma accepta si imi aproba actiunile.” , „Am nevoie de un tovaras de viata perfect pentru a ma simti implinit/a. ”, „El/ea face lucrul acesta ca sa ma raneasca si reuseste.”, „Ma simt vinovat/a atunci cand incerc sa ma afirm.

Persoana codependenta se simte excesiv de responsabila pentru ceilalti.

In relatiile sanatoase parintii sunt responsabili pentru copiii lor, insa nu despre acest fel de responsabilitate este vorba, ci despre faptul ca persoana codependenta se simte foarte raspunzatoare pentru tot ce se intampla cu ceilalti, pentru fericirea, sentimentele, gandurile, actiunile, chiar si pentru puterea lor de discernamant.  Din acest motiv apar foarte mari confuzii in ce priveste intimitatea si granitele in relatiile cu ceilalti.

Persoanele codependente isi spun: „Daca nu intervin, el/ea nu se descurca si poate gresi.”, „Daca ma straduiam sa fiu mai bun/a, mai atent/a, el/ea nu se supara si nu mai actiona asa.” , „Nu vreau sa fac acest lucru, dar nu am de ales.”, „Ceea ce vreau eu este mai putin important fata de ceea ce se asteapta de la mine.”

Relatia dintre codependent si partenerul sau de viata sau alta persoana importanta pentru el este marcata de lipsa de echilibru intre dependenta si independenta.

In relatie, persoanele codependente se simt sufocate, prinse in capcana. Analizati daca tindeti sa fugiti, sa sfidati valoriile si traditiile catre mai multa independenta si observati in ce masura reveniti in aceeasi relatie ca si cum cordonul ombilical care va leaga de casa se infasoara si va trage inapoi. Este posibil sa simtiti un conflict foarte puternic atunci cand incercati sa va separati, in orice fel.

Termenul opus dependentei este interdependenta. In relatiile sanatoase ne putem permite sa fim suficient de dependenti pentru a ne deschide spre ceilalti si a fi vulnerabili, dar si sa fim autonomi cand ne dorim.

Persoana codependenta se blocheaza in negare si reprimare.

Ne inchipuim ca vietile noastre au fost frumoase cand, in realitate, am trecut prin emotii coplesitoare, suferinte de nesuportat datorita lipsei afectiunii si abuzurilor traite in copilarie. Daca realitatea reuseste sa se strecoare pe undeva, atunci trecutul dureros ameninta sa iasa la suprafata si ceea ce facem este sa mentinem ruptura de suferinta.

Intrebati-va mai intai: „Cum era relatia mea cu mama?”, „Dar cu tata?” si apoi cautati dovezi pentru a va sustine raspunsurile. Observati daca aceasta introspectie devine mult prea grea ori simtiti furie intensa. 

Persoana codependenta isi face griji pentru lucruri pe care nu le poate influenta si incearca sa le schimbe.

Observati-va frustrarea incercand sa controlati situatii ori persoane care sunt in afara influentei personale.

Viata persoanei codependente se desfasoara intre extreme.

Viata seamana cu o barca cu panze pe ape furtunoase. Relatiile personale romantice sunt marcate de emotii coplesitioare, suisuri si coborasuri extreme, cu zile fierbinti si ingheturi. Parintii isi pot sufoca copiii in imbratisari, ca apoi sa se rasteasca la ei cu manie.

Din punct de vedere financiar putem observa o tendinta spre economie, urmate de bani aruncati pana la ruina financiara (chiar de mai multe ori).

Relatia cu autoritatea este la fel de marcata de extreme: poti simti o teama profunda fata de un anumit tip de autoritate sau sfida un alt tip de autoritate, extrem de umil in fata sefului sau foarte autoritar acasa.

Persoana codependenta cauta in permanenta acel ceva despre care crede ca ii trebuie sau ii lipseste in viata personala.

Pentru ca au fost in mod repetat lipsite de afectiune, persoanele codependente sunt nerabdatoare si nemultumite cu ceea ce au. Nu pare niciodata sa fie de ajuns, fie ca e vorba despre bani, despre control, despre timp, alimente, despre afectiune sau apreciere si recunoastere.

Lipsa, nefericirea, furia intensa sunt mereu prezente, dar aceste emotii coplesitoare nu pot fi umplute cu ceva sau cu cineva.

„De ce nu pot sa iubesc si sa fiu iubita?”, „ De ce nu ma pot simti niciodata – niciodata – multumita? ”, „De ce nu ma pot bucura?”, sunt intrebari care macina si par fara raspuns.

Cum tratam codependenta?

Ruperea relatiilor codependente nu este neaparat cea mai buna sau singura solutie.

Este de ajutor pentru persoanele codependente sa se informeze despre ciclul de dependenta si de modul in care aceasta se extinde in relatiile lor. Pentru ca un model de comportament sa fie schimbat este important ca acest model sa fie inteles.

Prin procesul terapeutic, clientul descopera cum sa isi gaseasca fericirea prin sine si cum sa traiasca o viata mai sanatoasa si mai implinita. Deoarece codependenta este inradacinata in copilarie, terapia poate implica explorarea modelelor actuale de comportament si relationare, dar si a problemelor din copilaria timpurie. Comportamentele care permit abuzurilor sa continue in familie trebuie recunoscute si oprite.

Psihoterapia sprijina clientii pentru un contact bun cu propriile emotii coplesitoare, cu furia intensa si consumarea lor. Ii ajuta sa isi reintregeasca psihicul traumatizat, sa isi identifice resursele, sa spuna „nu” si sa puna limite clare in relatii.

Despre psihoterapeutul gasesti informatii aici.

Bibliografie:

Robert Hemfelt, R., Minirth, F. si Meier, P. (2001). Labirintul Codependentei. Drumul spre relaţii interumane sănătoase. Editura Logos

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.