Abandonul. Responsabilitatea de a fi parinte

abandonul, responsabilitatea de a fi parinte

In acest articol sunt cateva repere despre cum recunoastem abandonul, ravagiile pe care le produce in psihicul copiilor, responsabilitatea de a fi un parinte sanatos psihic si ce putem face.

Responsabilitatea de a fi parinte

Ca părinți avem responsabilitatea de a ne dezvolta continuu, de a fi prezenți pentru fiii şi fiicele noastre chiar dacă ştim că ei sunt mai mari, poate adulți, şi se pot descurca singuri.

Copiii au nevoie de părinți sănătoşi psihic.

Sigur că nevoile copiilor diferă de la o etapă de vârstă la alta, dar părinții au responsabilitatea de a se acorda cu copilul lor pe fiecare nivel de dezvoltare al acestuia, de a adapta modul de comunicare cu copiii, prezența fizică și emoțională, modul în care arată și oferă afecțiune, modul în care sunt stabilite reperele și limitele, modul în care sunt reglate responsabilitățile în ce privește treburile casnice în familie, modul în care sunt reglate activitățile și timpul liber.

Ne place sau nu, relația părinte – copil îşi lasă o amprentă semnificativă pe toate relațile viitoare ale copilului, pe tot restul vietii sale.

Ravagiile abandonului

Ori de câte ori renunțăm în a face eforturi pentru a evolua noi înşine, pentru a fi în pas cu copiii şi a-i înțelege, ori de câte ori renunțăm să trăim, închizându-ne în lumi rigide, fiind toxici ori neavând forța să ne învingem bolile, ne abandonăm proprii copii.

Este traumatizant sa ne abandonam copilul şi e traumatizant să rămânem departe de a ne conştientiza rolul în viața lui, fie că este vorba de copilăria timpurie, de adolescență, de etapa tinereții sau de maturitate. Este traumatizant atat pentru copil cat si pentru parinte.

Din păcate rădăcinile abandonului devin din ce în ce mai puternice şi mai adânci de la o generație la alta. Un copil abandonat va deveni un părinte care abandonează. Un copil abandonat va fi un adult care va abandona.

Cum recunoastem abandonul?

Abandonul nu este doar atunci când părintele îşi părăseşte fizic copilul, nu îl recunoaște, ori respinge răspunderea părintească.

Abandonul poate fi şi atunci când:

  • părintele îşi lasă copilul în grija unei persoane de încredere, fără ca el să fie prezent în viața copilului atat cat are nevoie copilul,
  • părintele petrece prea puțin timp cu copilul pentru că e mai tot timpul obosit,
  • părintele nu poate fi în contact cu sine şi prezent pentru copil, are o boală fizică, o tulburare de personalitate ori o boală psihică, fiind el însuși traumatizat – din păcate de cele mai multe ori boli neconştientizate şi netratate,
  • părintele este hiperprotector ori imprevizibil,
  • părintele nu are capacitatea de a-i permite copilului să își manifeste potențialul a ceea ce este el, impunându-i chiar o identitate diferită, de exemplu să fie de sexul pe care părintele îl dorește și nu de sexul pe care copilul îl are ori să aibă anumite sentimente și nu sentimentele pe care copilul le trăiește.

Resurse

Nu, nu e un moft să ne verificăm sănătatea mentală, să ne înțelegem modelele de relaționare, tiparele de gândire, să reînvățăm să simțim, să fim în contact cu emoțiile noastre, să fim în contact cu corpurile noastre, să înțelegem care sunt rănile noastre şi să vrem să le vindecăm.

Abandonul lasa urme adanci in psihic precum este trauma de iubire. Puteti citi aici despre trauma de iubire (trauma simbiotica sau de atasament).

Un proces de vindecare poate dura ani de zile, poate, în cazul unora dintre noi, până la sfârşitul vieții, şi este şi firesc având în vedere că suntem un popor traumatizat şi netratat, iar efectele sunt din ce în ce mai vizibile.

Un proces de vindecare înseamnă să învățăm să fim responsabili, să înțelegem ce este sănătos şi ce este nesănătos pentru psihicul nostru şi să alegem să trăim sănătos.

Sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/767582330219393238/?nic=1

Publicat de Daniela Dumitru

Sunt Daniela Dumitru, Psiholog, Psihoterapeut practicant autonom, cu atestat de libera practica, cod RUP 15047, la Cabinet Individual de Psihologie Dumitru Daniela, cod 10B4825. Sunt specializata in a ajuta adultii care au fost traumatizati in copilarie, cu expunere repetata la abuz si neglijenta. Detin Atestat de libera practica in Psihoterapie Integrativa, cu specializare in terapia traumelor psihice.