Biografia sexuală

”Biografia sexuală ne dictează erosul. 5 întrebări care ne ajută să ne transformăm semnificativ viața sexuală

Toți avem o biografie sexuală. Foarte devreme în viață primim mesaje și trăim experiențe în legătură cu corpul nostru, plăcerea, nuditatea și atingerea. Poți vedea aceste lucruri ca fiind inofensive sau irelevante, dar ele ne influențează modul în care trăim și abordăm relațiile și sexul ca adulți.

Pentru a cultiva pasiunea și dorința, a spori inteligența erotică, ajută să îți reamintești ce povești ai auzit despre rolul de gen, sex și sexualitate. Această explorare ne ajută să ducem viața sexuală la un nivel nou și să creăm relația pe care o dorim în inimile noastre.

Ajută să notezi primele gânduri, amintiri și asociații pe măsură ce explorezi aceste întrebări:

1. Care au fost primele mesaje pe care le-ai primit despre sex?

Scanează-ți amintirile, ce ți-a fost spus sau ai auzit spus, ce ai văzut sau adoptat în copilărie.

– A fost sexul ceva de care să îți fie teamă sau de evitat? (de exemplu, multe fete primesc avertismente despre sex în sensul că acesta duce invariabil la sarcină ori că ar putea fi mai degrabă o datorie neplăcută de îndeplinit ca nevastă).

– A fost văzut sexul ca un act de pradă , o agresiune, mai degrabă decât ceva ce ți-ai putea dori și care ți-ar placea ? (de exemplu, „Bărbații vor face orice pentru a te avea și apoi își bat joc te tine” sau „Sper că nu faci și tu ceea ce a făcut tatăl tău cu mine”).

– Corpul era o sursă de rușine (de exemplu – este corect să te imbraci cu fuste lungi, cu bluze închise până la gât, luând aer de fată bătrână) sau corpul era văzut ca o parte importantă în împărtășirea iubirii și a dorinței – de exemplu râsetele, ținutul mână în mână, priviri între părinți?

– Te-ai jenat de sex? Te-ai simțit inconfortabil vorbind despre sex? Sau ai învățat pur și simplu despre sex ca fiind o funcție biologică, o problemă de țevi și instalații care permit procreerea? În mod alternativ, s-ar putea să fi fost impresionată de actul sexual ca o modalitate puternică de a te conecta și de a experimenta iubirea, conexiunea și apropierea.

2. Ce ai făcut cu aceste mesaje?

Aceste mesaje ne lasă o puternică amprentă în corpul și în psihicul nostru. Completează oricare dintre afirmațiile de mai jos dacă acestea reverberează în interiorul tau:

„Fetele bune nu …”

„Un bărbat adevărat …”

„O femeie adevărată ar …”

„Pot sa am orgasm dacă …”

3. Ce au deschis ori au închis aceste mesaje în interiorul tău?

Emily Nagoski scrie despre modul cum fiecare este accelerat sau frânat în timpul sexului – lucruri care ne propulsează ori ne inhibă. Acceleratoarele pot include mirosuri, indicii vizuale sau un anumit tip de atingere. Frânele pot include teama de a fi prinsă, a nu te simți sexy sau atrăgătoare, gândul că nu ești dorită ori ca ai putea fi etichetată, că nu corespunzi, etc.

Care sunt acceleratoarele și inhibitorii tai?

4. A fost sexul un subiect central sau unul periferic în familia în care ai crescut?

Întotdeauna pun întrebarea asta clienților mei. Frecvent oamenii spun că nu s-a vorbit în casă despre sex, că a fost un subiect tabu, periferic.

Dar atunci când sap mai adânc, o poveste diferită apare – de exemplu, apar situațiile de abuz, de viol sau când victima trebuie să păstreze un secret care o face să se simtă murdară ori sexul să i se pară murdar. De asemenea sexul este tabu când există infidelitate în familie, sistematic înăbușită.

Am descoperit că, odată ce catalogam diferitele modalități prin care sexul a fost un subiect evitat sau considerat negativ, în cameră rămâneau foarte puțini care încă mai credeau că sexul era un subiect periferic.

În mod ironic, ceea ce este nerostit crește în mărime și greutate: se așează ca un mare elefant în mijlocul camerei.

Sexul nu a fost niciodată menționat sau a fost ascuns în mod activ ? Exploreaza această întrebare și vezi ce găsești.

5. Au fost experiențele tale sexuale întărite sau provocate de mesajele pe care le-ai primit in copilarie?

Ai întâlnit o lume sexuală complet diferită ca adult sau ai confirmat convingerile copilariei? Gândeste-te la experiențele recente și trecute și uită-te la modul în care moștenirea sexuală s-a format, a intrat în acțiune sau te-a deschis către alte posibilități. În sfârșit, alege un mesaj sexual pe care l-ai primit, dar pe care doresti să îl modifici. Ce mit ai vrea să dezvălui? Identificând ceea ce există- vorbind, văzând și chiar dezvăluind altora – ești gata să începi din nou.”

Traducere si adaptare dupa un articol scris de Esther Perel, expert în relații sexuale, de renume mondial și autor de carti foarte bine vândute, gasit in:
https://www.mindbodygreen.com/0-29961/5-questions-that-will-totally-transform-your-sex-life.html