„Te vrem așa cum ești tu?”

În multe familii copilul este ca un dar de preț atunci când este dorit, însă dacă momentul ca el să vină pe lume nu e considerat potrivit fie de catre membrii familiei, fie de catre mama, atunci copilul este nedorit. Poate că, fie mama, fie membrii familiei, insistă să scape de el. Copilul nedorit devine o problemă și noi trebuie să scăpăm de problemă.

Indiferent care este perspectiva din care primim vestea unei sarcini, în mentalitatea colectivă, copilul nenăscut este foarte mult obiectivizat în timp ce, în realitate, în uter este o ființă umană, un subiect, și nu un obiect care nu simte. Copilul, în sine, nu este un dar prețios și nici nu este o problemă. Este o ființă umană care are deja propriul psihic, propria voință, propriul sex. El vrea să trăiască, își caută un loc adecvat în peretele uterin, se prinde acolo, se dezvoltă.

Din momentul concepției, femeia însărcinată deja poartă o viață nouă în uterul ei. 

Este benefic ca părinții sau și mai bine, viitorii părinți, să își analizeze trăirile, cum se simt ei în relație cu copilul lor, conștienți fiind de faptul că și copilul lor simte.

În acord cu profesor Franz Ruppert, un copil în uterul mamei lui, încă de la concepție, este o ființă umană vie aflată într-un proces de dezvoltare corporală, energetică și psihică, ceea ce înseamnă că el are și senzații și sentimente. Să îl tratăm pe copilul aflat în uter ca pe un simplu corp, fără psihic, ca pe o problema, înseamnă să îi negăm ființa și să creăm premisele traumatizării identității lui.

Un copil născut, traumatizat din perioada intrauterină, nu poate să se cunoască pe sine, nu poate să ajungă la cine este el, tocmai datorită tuturor acelor sentimente de respingere venite dinspre mama, tata sau familia extinsă, a lipsei de contact bun și a tuturor etichetelor și așteptărilor familiei lui. Copilului născut îi va fi imposibil să nu își atribuie toate aceste trăriri, așteptări care sunt ale familiei lui și nu poate distinge clar între ce îi aparține lui și ce nu îi aparține.

Pentru a clarifica ce e trauma din perioada intrauterina gasesti mai multe informatii in articolul Trauma de identitate.

Când observăm că ne gândim că am vrea băiat și nu fată ori invers, să ne oprim puțin și să ne întrebăm ce anume înseamnă pentru noi o astfel de alegere.

Să încercăm să înțelegem de ce credem că ne-am putea descurca mai bine cu un copil de un anumit sex și nu cu copilul pe care îl avem. Ce iluzii, scenarii, așteptării, ne crează această imagine a fericirii când copilul are sexul pe care îl dorim? Ce frici sau blocaje ne trezește copilul având sexul nedorit?

Fără să ne rezolvăm propriile blocaje ori să ne clarificăm iluziile, nu facem decât să transmitem copilului nenăscut că el nu e suficient de bun așa cum este.

Nu vreau să cert pe nimeni sau să împiedic alegerea de a face avort. Nici nu cred că rezolvarea stă în a interzice ceva, însă cred că e uman să ne uităm  către fiecare copil încă nenăscut ca fiind deja o ființă umană care vrea să trăiască, care e deja vie, care simte dacă este primită cu bucurie, dacă este nedorită ori dacă este amenințată cu moartea.

Ce îmi doresc este să ne putem schimba mentalitatea aceasta veche ce obiectivează copilul și care are un impact traumatizant asupra lui.

Sunt atât de multe cupluri care aduc pe lume copii pe care îi abandonează pentru că fie nu au resurse financiare, fie nu reusesc să își asume maternitatea, respectiv paternitatea, fie sunt alte cauze. Acești copii abandonați, la rândul lor, de multe ori nu reușesc să își asume maternitatea, respectiv paternitatea și, chiar dacă reușesc, poartă rănile adânci ale abandonului, respingerii și neacceptării.

Copilul se hrănește cu toate emoțiile noastre, cu stresul nostru, cu felul în care reușim sau nu să fim prezenți și conectați cu el. 

Femeia nu este singura responsabilă de copilul pe care îl poartă în pântec. Responsabili sunt si tatăl și familia extinsă și, în același timp, noi ceilalți prin felul în care gândim.