Grup terapeutic pentru relatii sanatoase

In fiecare grup terapeutic in care eram parte, adesea mi se activau trairi si emotii foarte puternice si imi era dificil sa le duc singura. Insa doar asa stiam sa fac – sa fiu singura cu tot ceea ce simteam.

Pe parcursul timpului, dupa un proces terapeutic consistent, am descoperit ca toate aceste trairi si emotii erau atat de vechi, dintr-o perioada atat de timpurie pentru care nici nu aveam amintiri constiente. Ma refer la perioada intrauterina.

Cum as fi putut sa descifrez singura rusinea, dificultatea de a cere sprijin grupului, vigilenta si dificultatea de a ma relaxa, teama ca voi fi respinsa, trairile ca nu contez, ca nu sunt buna?

A retrai astfel de emotii coplesitoare, iar si iar, fara sa le fi gasit cauza, a fost retraumatizant pentru ca nici macar nu aveam usurinta de a impartasi ceea ce simteam. De fiecare data era o diferenta uriasa intre ceea ce traiam in interior si ceea ce era in realitate, in jurul meu. Dar atunci cand emotiile extrem de timpurii si perceptiile proprii ne coplesesc, este foarte greu sa facem diferenta dintre interior (psihic) si exterior (mediu). Treptat, pas cu pas, in procesul terapeutic, am capatat claritatea cauzei dificultatilor mele de a pune in cuvinte si mai ales, de a impartasi cu ceilalti.

Sa inteleg ce mi s-a intamplat a fost un proces dureros, dar m-a ajutat sa diminuez treptat sentimentul ca nu sunt buna, sa am claritate cu privire la ceea ce simt si sa ma recapat pe mine.

Sa fiu intr-un grup terapeutic a fost provocator multa vreme.

Daca este si pentru tine provocator, nu, nu esti singur/a. Si nu ramane singur/a, desi izolarea pare de multe ori cea mai sigura strategie de a evita trairile dificile. Izolarea este o strategie de supravietuire, numai ca prin izolare, nu scapi de frica, de tristete, de durere ori de singuratate.

A fi parte intr-un grup terapeutic este cel mai firesc aspect al vietii. Sa apartinem, sa fim validati, sa primim sprijin si conexiune sunt nevoi relationale de baza. Cand relatiile create sunt disfunctionale sau toxice, nu ne putem implini aceste nevoi firesti, ceea ce ne streseaza si devitalizeaza psihic si fizic. Estre vital pentru binele nostru sa construim relatii sanatoase.

Ca psihoterapeut, am lucrat cu persoane, femei si barbati, care au venit in terapie atunci cand relatiile lor cele mai importante – cu partenerul de cuplu, cu colegii de munca, cu parintii – erau afectate. Ei aveau dificultati sa gestioneze capatul lor de relatie, conflictele aparute, nu stiau ce sa faca cand traiau emotii puternice, cu lipsa unui echilibru, cu temerea de a nu fi intr-o forma buna pentru celalalt ori de a il pierde.

 

Daca iti doresti sa te cunosti mai bine, sa iti fie bine in relatii, te invit, incepand cu 10 septembrie, sa te alaturi unui grup terapeutic deschis, atat pentru femei cat si pentru barbati, cu tema „Iubirea si Relatiile”, in care te ajut sa primesti informatii si sprijin pentru crearea unor relatii sanatoase si sigure, in viata ta.

Mai multe detalii despre eveniment aici.