Iubirea si Relatiile – grup terapeutic

In grupurile terapeutice in care eram parte, adesea mi se activau trairi si emotii foarte puternice si imi era dificil sa le duc singura. Insa doar asa stiam sa fac – sa fiu singura cu tot ceea ce simteam.

Pe parcursul timpului, dupa un proces terapeutic consistent, am descoperit ca toate aceste trairi si emotii erau atat de vechi, dintr-o perioada atat de timpurie pentru care nici nu aveam amintiri constiente. Ma refer la perioada intrauterina.

Cum as fi putut sa descifrez singura rusinea, dificultatea de a cere sprijin grupului, vigilenta si dificultatea de a ma relaxa, teama ca voi fi respinsa, trairile ca nu contez, ca nu sunt buna?

A retrai astfel de sentimente, iar si iar, fara sa le fi gasit cauza, a fost retraumatizant pentru ca nici macar nu aveam usurinta de a impartasi ceea ce simteam. De fiecare data era o diferenta uriasa intre ceea ce traiam in interior si ceea ce era in realitate, in jurul meu. Dar atunci cand emotiile extrem de timpurii si perceptiile proprii ne coplesesc, este foarte greu sa facem diferenta dintre interior (psihic) si exterior (mediu). Treptat, pas cu pas, in procesul terapeutic, am capatat claritatea cauzei dificultatilor mele de a pune in cuvinte si mai ales, de a impartasi cu ceilalti.

Sa inteleg ce mi s-a intamplat mie a fost un proces dureros, dar m-a ajutat sa diminuez treptat sentimentul ca eu nu sunt buna, m-a ajutat sa am claritate cu privire la ceea ce simt si sa ma recapat pe mine.

Sa fiu intr-un grup a fost provocator multa vreme.

Daca este si pentru tine provocator, nu, nu esti singur/a. Si nu ramane singur/a, desi izolarea pare de multe ori cea mai sigura strategie de a evita trairile dificile. Izolarea este o strategie de supravietuire, numai ca prin izolare, nu scapi de frica, de tristete, de durere ori de singuratate.

A fi parte intr-un grup este cel mai firesc aspect al vietii. Sa apartinem, sa fim validati, sa primim sprijin si conexiune sunt nevoi relationale de baza. Cand relatiile create sunt disfunctionale sau toxice, nu ne putem implini aceste nevoi firesti, ceea ce ne streseaza si devitalizeaza psihic si fizic.

Ca psihoterapeut, am lucrat cu persoane, femei si barbati, care au venit in terapie atunci cand relatiile lor cele mai importante – cu partenerul de cuplu, cu colegii de munca, cu parintii – erau afectate. Ei aveau dificultati sa gestioneze capatul lor de relatie, conflictele aparute, nu stiau ce sa faca cu emotiile, cu lipsa unui echilibru, cu temerea de a nu fi intr-o forma buna pentru celalalt ori de a il pierde.

Daca iti doresti sa te cunosti mai bine, sa iti fie bine in relatii, te invit, incepand cu 10 septembrie, sa te alaturi unui grup terapeutic deschis, atat pentru femei cat si pentru barbati, cu tema „Iubirea si Relatiile”, in care te ajut sa primesti informatii si sprijin pentru crearea unor relatii sanatoase si sigure, in viata ta.

Participarea la grup te ajuta sa iti imbunatatesti calitatea vietii, sa ai claritate si satisfactie in relatiile tale.

Te ajut sa te uiti, in primul rand, la relatia cu tine, la relatiile cu cei pe care ii iubesti, sa intelegi ce anume te blocheaza si te copleseste in relatii, sa inveti sa iti contii emotiile, sa iti identifici si sa iti exprimi nevoile, sa stabilesti cat mai multe momente de echilibru.

Ceea ce face ca procesul de grup sa fie diferit fata de psihoterapia individuala consta in faptul ca fiecare participant al grupului de terapie este in sine o resursa pentru ceilalti. De multe ori, participantii la grup isi dau seama de dificultatile cu care se confrunta doar atunci cand ceilalti participanti isi expun propriile lor situatii. A fi in grup este provocator pentru ca te poti confrunta, in relatie cu ceilalti membri, cu propriile tipare disfunctionale, si ai astfel ocazia sa aduci aceste aspecte in constient si sa te clarifici.

Participarea la grup te ajuta sa fii mai conectat/a cu tine si mai clarificat/a in ce priveste a fi intr-o relatie sanatoasa.

Daca ai nevoie sa gasesti raspunsuri legate de situatiile dificile cu care te confrunti in relatia cu tine, cu partenerul de cuplu, cu parintii, te simti blocat/a, singur/a, ai nevoie de ceva care sa te ajute sa iti fie bine in relatie, te invit sa te alaturi acestui grup si iti propun ca, impreuna, sa clarificam si sa raspundem nevoilor tale. Pas cu pas te voi ajuta sa te ocupi de emotiile cu care te confrunti, sa le identifici si sa le traiesti.

Cum functioneaza grupul

Intalnirile vor avea loc saptamanal, timp de 2h, in intervalul 18:00 – 20:00.

Pe parcursul acestor intalniri vom da atentie temerilor si situatiilor pe care le aduce fiecare membru in grup, atat din viata personala cat si din dinamica grupului lucrand cu:

  • conectarea cu nevoile proprii si comunicarea lor;
  • identificarea factorilor agresivi in relatii;
  • identificarea tiparelor sanatoase versus tipare disfunctionale;
  • identificarea si continerea emotiilor.

Intalnirile vor avea loc cu cel putin 3 membrii prezenti. Fiind un grup deschis, fiecare membru se poate retrage din grup dupa ce anunta intentia sa si participa la o ultima sedinta de grup. In limita locurilor libere (6) se pot inscrie membri noi.

Loc de desfasurare: Calea 13 Septembrie nr. 102, Bucuresti, sector 5. Puteti gasi detalii despre transport pe pagina Contact

Tarif: 150 lei/persoana

Data intalnire : 10 septembrie 2019

Detalii si inscrieri la: psihodadum@yahoo.com

Telefon 0722 536 745

sau pe pagina Contact

Despre facilitator

Sunt Daniela Dumitru, psiholog-psihoterapeut autonom, cu competente in psihoterapie integrativa, scoala A.R.P.I., specializare in cadrul I.S.T.T., in teoria si terapia traumei psihice orientate catre identitate (Iopt), si experienta de 5 ani cu persoane cu relatii disfunctionale si toxice. In activitatea mea folosesc teoria si tehnicile specifice psihoterapiei integrative si psihotraumatologiei – Iopt, dezvoltate de profesorul Franz Ruppert si folosite cu succes pentru a ne elibera de biografiile noastre traumatice. Pentru mine, ca psihoterapeut, este important sa fiu parte in relatii terapeutice sanatoase cu clientii sustinandu-i sa fie in relatie sanatoasa cu sine. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.