Iubirea si Relatiile

„Problemele” cu iubirea si relațiile pe care le ai tu le au si ceilalti sau au altele.


Ma uit la mine, la experientele mele de a participa la grupuri de terapie, si ma minunez ca un copil. Cu ochii astia de copil stiu ca este o experienta foarte speciala sa fiu parte intr-un grup terapeutic pentru ca am descoperit cu ce dificultati se confrunta ceilalti, femei si barbati, si ca nu sunt singura care sufera. Nu doar eu, nu doar tu esti asa, poate prea defect, prea incapabil, prea inadecvat sau asa cum te simti si te doare. Si lor le e rusine ori simt furie ori le e frica ori nu mai simt. Eu inca ma minunez prin ce grozavii trecem de foarte timpuriu in viata si grozaviile continua. Trist e cand percepem aceste gozavii ca fiind „normale” si tragem de noi mai departe.

Din 10 Septembrie Psihoterapie de grup „Iubirea si Relatiile”

Multi venim in viata de adulti cu perspectiva, mostenita de cand eram copii in diferite circumstante, ca trebuie sa ne descurcam singuri, ca un test al maturitatii noastre. A ne descurca singuri este o nevoie relationala si e foarte sanatos sa ne dorim sa ne descurcam singuri. De multe ori acest mesaj a fost internalizat cu sensul sa nu ceri ajutor atunci cand ai nevoie ori sa crezi cu convingere si sa lasi de inteles ca iti este bine, ca viata ta e perfecta si sa iti ascunzi durerea, suferinta din interior pentru ca nu stii cum sa faci altfel.

Stii ca atunci cand ajungi sa porti o „masca” inseamna sa crezi, inca inconstient, ca orice altceva arati decat cine esti, e mai bun decat tine?  Sa simti rusine sa fii tu si sa te ascunzi, e o poveste in sine, foarte dureroasa. In timp ce masca iti pare acceptabila, propria ta persoana, nu.

Nu e usor sa renunti la „masca” cand nu crezi ca ai altceva mai bun sa pui in loc. Doar de aceea incerci din rasputeri sa fii ok, sa nu dai gres.

Psihoterapia de grup te ajuta sa afli astfel de lucruri despre tine. Te dezvalui si inveti sa impartasesti cu ceilalti ce ti se intampla. Descoperi ca nu ai motive reale sa te ascunzi, sa te prefaci. Inveti sa iti pui intrebari cu privire la obiceiurile tale si te apropii mai mult de cine esti tu. Iti descoperi nevoile in relatie cu ceilalti si inveti sa tii cont de tine: sa fii inteles, sa primesti sustinere, sa contezi. Sunt nevoi pe care incepi sa le pretuiesti.

Nu putem sa schimbam nimic din ce ni s-a intamplat. Putem doar sa recunoastem ce ni s-a intamplat si sa ne dam voie sa simtim ce e in noi. In felul acesta incepe sa ne fie mai bine.

Daca iti doresti sa te cunosti mai bine, sa iti fie bine in relatii, te invit, incepand cu 10 septembrie, sa te alaturi unui grup terapeutic deschis, atat pentru femei cat si pentru barbati, cu tema „Iubirea si Relatiile”. Si, da, abia astept sa ne cunoastem!

Mai multe detalii despre grup gasesti aici.