Psihoterapia verbala este limitata atunci cand problemele cu care ne confruntam sunt consecinte ale traumelor noastre psihice.
Pentru lucrul cu traumele psihice avem nevoie de tehnici specifice. Instrumentul psihoterapeutic folosit la un grup de psihoterapie este Metoda Intentiei (Constelatia Intentiei), metoda elaborata si dezvoltata de Prof Dr. Franz Ruppert.
In lucrul cu aceasta metoda clientul si rezonatorii au acces in a lucra cu intregul corp, constelatiile continand si elemente de terapie corporala.
Metoda
Metoda ofera participantilor la un grup de psihoterapie posibilitatea de a lucra la un nivel profund si de a aduce claritate in psihic indiferent daca acestia lucreaza propria intentie sau se afla in grupul de suport. Putem vedea diferite parti din psihicul nostru, dinamica relationala dintre ele, dar si dinamica celui care lucreaza intentia cu partile lui. Avem acces la a ne conecta emotional cu partile disociate si a le integra. De asemenea, aceasta metoda folosita in lucrul cu grupurile ne ajuta sa ne hranim sentimentul de a apartine, de a ne simti in conexiune cu alti oameni, de a ne simti intelesi, acceptati, primiti si, nu in ultimul rand, de a ne creste capacitatea de a fi mai disponibili si mai blanzi.
Desigur, putem descoperi multe parti psihice, de diferite varste pe care, urmare experientelor traumatice le-am exilat undeva in psihicul nostru, in zone inconstiente. Pot fi parti psihice pe care ne le placem ori le uram, pot fi parti de care ne este frica… Cand experimentam traume de dezvoltare si agresorii sunt chiar parintii nostri, ne confruntam cu disociere, uitare (amnezie disociativa) si regasim foarte multe parti foarte mici in psihicul nostru.
Cand ne este dificil sa relationam, cand cea mai mare parte a relatiilor noastre sunt mai degraba toxice, participarea intr-un grup de psihoterapie de acest tip ne ofera repere despre o relationare sanatoasa cu noi insine si cu ceilalti, si ne ajuta sa o exersam. Ne crestem fereastra de toleranta, respectiv capacitatea de a sta cu emotiile noastre, cu senzatiile corporale, cu gandurile noastre, fiind mai constienti de noi insine.
Aspecte de avut in vedere
Pot aparea si aspecte dificile cand lucram cu aceasta metoda si cred ca interventia facilatorului este esentiala in reglarea lor sau cel putin in intelegerea si continerea lor intr-o maniera care sa sustina clientul si nu sa il rusineze.
Recomand ca sesiunile de constelatii ale intentiei sa fie completate cu sesiuni de psihoterapie individuala pentru a primi suportul si ghidarea necesare in tratarea traumelor.
In cazul in care se simte prea dificila expunerea intr-un grup, putem folosi aceasta metoda in sesiuni individuale unu-la-unu.
Personal, sunt bucuroasa ca am avut sansa sa ma specializez in lucrul cu aceasta metoda si ca pot sa facilitez, la randul meu, procesele terapeutice ale clientilor mei.
Cum lucram?
Clientul isi formuleaza o intentie folosind un numar de maxim 3 cuvinte plecand de la ceea ce il preocupa si doreste sa exploreze. In functie de intentia formulata, prin intermediul rezonatorilor (ceilalti participanti dintr-un grup de psihoterapie), clientul are acces la realitatea interioara, la aspecte psihice constiente, dar si inconstiente. Pe parcursul lucrului cu acesta metoda, ceea ce poate presupune multe astfel de sesiuni, clientul isi clarifica in ce consta „problema”, clarifica conflictele interioare, isi vede mecanismele de supravietuire, isi recupereaza si integreaza partile sale traumatizate, isi creste partea sanatoasa, in acord cu nevoia din prezent.
Detalii de plata
In cazul in care rezonati cu a participa la un grup de psihoterapie si a lucra cu aceasta metoda, imi puteti trimite un mesaj (whatsapp sau sms) la telefon 0722 536 745 sau pe adresa de email psihodadum@yahoo.com. Inainte de a plati e necesar sa verificati in prealabil daca sunt locuri disponibile printr-un mesaj direct catre mine.
Plata se face in ziua de lucru sau prin virament bancar in contul RO91RNCB0483049510800001, titular Dumitru Daniela, mentionand la detalii „plata grup Metoda Intentiei”.
Participarea la un grup de psihoterapie implica respectarea confidentialitatii informatiilor personale impartasite de participanti in timpul si dupa eveniment.