Cum ne ajuta exercitiile de meditatie mindfulness si mentalizare in procesul de vindecare?

Meditatie mindfulness audio

Ce este mindfulness

Mindfulness este energia de a fi constienti si treziti in prezent. A fi conștient este sa fii cu adevarat viu si impreuna cu cei din jurul tau și cu ceea ce faci.

Practicarea exercitiilor de meditatie mindfulness este un proces bland in a ramane cu trairile din prezent, mai degraba decat sa evadam in afara. Ne permite sa devenim constienti de noi insine si sa simtim ceea ce este. Ne recunoastem fricile, frustrarile, amintirile dureroase si alte ganduri si emotii dificile. Aceasta constienta ne duce la un stadiu important: suntem informati despre ce se intampla cu noi insine. Practicand, in mod regulat, ne dezvoltam parti importante ale creierului care tin de atentie, de emotie si de empatie.

Meditatia ne permite sa suportam mai mult sentimentele deoarece esenta atitudinii meditative consta in constientizarea experientei asa cum este, inclusiv a experientei dureroase.

Prezenta constienta aduce o impresie de bunatate, o perspectiva pozitiva asupra propriei persoane si fata de ceilalti. Unele persoane numesc acest sentiment compasiune pentru sine. Aceasta inseamna sa fi rabdator cu sine si sa realizezi ca esti doar un om.

Cum ne ajuta mindfulness

Studiile desfasurate asupra meditatiei mindfulness arata ca practicarea ei este de ajutor persoanelor care se confruntă cu simptome de stres, durere psihica, frica, anxietate, depresie, tristete, rusine, traumatizare. Cand practicam tehnici de meditatie mindfulness suntem mai capabili sa facem fata situatiilor dificile si putem simti ca viata noastra are sens.

De-a lungul vietii suntem expusi unor experiente traumatizante care ne produc trairi intense de frica, neputinta, vulnerabilitate, durere. Pentru a supravietui traumei, ne disociem de corp, incapsulam emotiile dificile si le impingem cat mai mult in inconstient. Luam decizii in a fi puternici, gata de lupta, vigilenti, pregatiti oricand pentru o eventuala noua amenintare. Dezvoltam diverse strategii de supravietuire si facem eforturi de a evita durerea.

Informatii despre trauma, gasiti la Trauma de identitate, Trauma de iubire, Trauma relationala.

In felul acesta, nivelul de stres din corp poate fi mentinut la un nivel ridicat. Sau, chiar daca nivelul de stres e mai redus, acesta poate creste treptat creand un „obicei” de stres. Creierul produce hormonul de stres cortizol in incercarea de a reduce amenintarea perceputa, dar produs in exces, ne lasa epuizati. Ne e mai greu sa ne mentinem atentia si concentrarea.

In procesul de integrare a partilor splitate ca urmare a traumei, practica mindfulness ne sprijina in a ramane prezenti, conectati cu noi insine. Mai mult, devenim constienti ca sentimentele dureroase apar si dispar, ceea ce le scade puterea de a ne intimida. Pentru a ne vindeca, avem nevoie sa ne (re)conectam cu corpurile noastre, sa dam atentie si sa stam cu emotiile pe care le simtim, pentru a le consuma. Totodata, in procesul de integrare si vindecare, avem nevoie sa ne dezvoltam capacitatea de mentalizare.

Mentalizare

Mentalizarea este capacitatea de a reflecta la experientele noastre si la cum reactionam la experientele noastre.

In sesiunile de terapie putem aloca timp acestor practici, in functie de nevoile si gradul de confort al fiecaruia.

Alegand sa ne indreptam atentia catre experienta si nu sa ii rezistam, ne dezvoltam capacitatea de mentalizare.

Dezvoltarea capacitatii de mentalizare ne permite sa nu ne pierdem in lumea noastra interna stresanta. Reusim sa ne desprindem si sa ne dezidentificam de starile mentale problematice si sa ne gandim intentionat la semnificatia experientei noastre. Totodata, prin mentalizare ne intarim capacitatea de a ne regla propriile trairi afective. Astfel, reusim sa le recunoastem, sa le toleram si sa le modulam.

Constientizarea senzatiilor, emotiilor, gandurilor care insotesc experientele dificile ofera posibilitatea de a va raporta diferit la astfel de experiente si de a realiza ca puteti sta cu experiente neplacute și inca puteti fi bine.

Exercitiu de meditatie mindfulness

In principiu, cand suntem in meditatie mindfulness, suntem deschisi catre ceea ce se intampla. Acceptam ca acesta este momentul prezent, abandonam judecatile, ne simtim iubitori fata de experienta momentului si fata de sine. Acordam atentiei respiratiei, senzatiilor corporale, emotiilor si gandurilor, fara sa le influentam.

Iata mai jos, descrierea unei posturi care poate fi folosita ca etapa de inceput a unei perioade de meditatie sau pur și simplu ca ceva de facut pentru un minut.

Cautati un loc pentru a va aseza, fara sa cadeti.

Daca va asezati pe scaun, aveti grija ca talpile sa atinga podeaua. Indreptati corpul superior. Capul și umerii se pot odihni confortabil pe partea superioară a vertebrelor.

Așezați brațele intr-o pozitie confortabila.

Puteti lasa pleoapele sa coboare. Daca va simtiti in siguranta puteti inchide ochii. Daca alegeti sa ramaneti cu ochii deschisi, lasati pur și simplu ceea ce apare inaintea ochilor.

Fiti atenti la respiratie. Simtiti-vă respiratia, „urmati-o” cum iese și cum intra. Acordati atentie senzatiei fizice de respirație: aerul care intra, ridicarea si caderea abdomenului sau pieptului. Cu fiecare respirație observati cum inspirati si cum expirati.

In mod inevitabil, atentia va rataci in alte locuri. Nu va faceți griji. Nu este nevoie sa blocati sau sa eliminati gandirea. Doar observati, fara sa influentati ceea ce apare, si intoarceti-va usor atentia la respiratie.

Daca aveti nevoie sa va miscati, intrerupeti practica intr-un moment pe care sa il alegeti constient.

Mintea poate rataci in mod constant si este normal. Ramaneti atenti. Intoarceti-va catre respiratie fara judecata. Nu este nimic care trebuie sa fie analizat sau rezolvat.

Cand sunteti gata, ridicati usor privirea (daca ochii sunt inchisi, deschideți-i). Observati sunetele din mediul inconjurator, observați cum va simtiti corpul, observati gandurile si emotiile.

Concluzii

In terapie, deprindeti abilitati de a fi conectati cu sentimentele aici si acum sau de a alege constient sa va distrageti atentia de la ele, daca va coplesesesc. E ca si cum puteti detine controlul si puteti „frana” atunci cand e prea mult, concentrandu-va atentia asupra respiratiei sau asupra unui loc sigur din imaginatie.

Cu timpul, meditatia si mentalizarea pot deveni un stil de viata. In felul acesta puteti ramane conectati cu sine si cu ceilalti zi de zi.

*

Sursa foto: https://www.etsy.com/in-en/listing/655719039/original-buddha-painting-dharma-vision