Psihoterapie trauma psihica cu metoda Propozitia Intentiei – permite accesarea amintirilor traumatice timpurii si eliberarea de biografia traumatica. Metoda Propozitia Intentiei si teoria traumei orientată pe identitate (IoPT) sunt dezvoltate de profesorul Franz Ruppert.

Mai multe informatii despre trauma psihica gasiti aici.

Psihoterapie trauma

Ne purtăm adevărul despre noi înșine în corpul nostru ca pe o poveste ce așteaptă să fie descifrată. Nu mă refer la ce ne-au spus părinții despre noi, ci la cum am trăit în corpurile noastre experiențele adverse la care am fost expuși, cum ne-au marcat aceste experiențe și cum continuă să ne marcheze, după ani și ani.

Până nu aflăm acest adevăr, complet, continuăm să îl căutăm, din nevoia sinelui rănit de a se exprima în conștiință și de a se (re)integra. Tindem să schimbăm în exterior, fie partenerul de viață, locul de muncă, prietenii, ori tindem să luptăm împotriva noastră, însă schimbarea profundă, autentică, se produce doar în măsura în care alegem conștient să ne aflăm povestea așa cum este ea, înscrisă în corpurile noastre.

Putem face acest lucru in sesiuni de psihoterapie folosind Metoda Propozitiei Intentiei.

Eu ofer sesiuni de psihoterapie trauma de grup si sesiuni private unu-la-unu. Sesiunile unu-la-unu sunt similare cu sesiunile de grup, cu excepția faptului că in sesiunile unu-la-unu folosim markeri pentru podea în locul membrilor grupului pentru proces, iar clientul și cu mine suntem rezonanți. Este diferit, dar în opinia mea la fel de eficient.

Nu este vorba de psihoterapia sau consilierea convențională prin faptul că nu trebuie să veniți săptămânal sau chiar în mod regulat. Depinde doar să decideți când vreți să veniți. Este foarte posibil să aveți o sesiune inițială pentru a vedea dacă credeți că procesul ar putea fi util pentru dvs.

Ce este Metoda Propozitia Intentiei?
Originile

Metoda Propoziției Intenției este o metoda provenită de la Constelația familiala ce a fost dezvoltată de filosoful german și psihoterapeutul Bert Hellinger, pornind de la tradițiile terapeutice anterioare precum Psychodrama (Jakob Moreno) și Terapia de reconstrucție familială (Virginia Satir).

Metoda

Metoda Propozitiei Intentiei oferă o oportunitate de explorare personală a lumii psihologice inconștiente a individului, permițând astfel schimbarea și integrarea amintirilor traumatice care stau la baza dificultăților de viață.

Un client vine cu o problemă sau „intenție” care este legată de dificultățile actuale de natură psihologică și emoțională. Această „intenție” poate să nu fie clară la început, dar lucrul duce la clarificarea acestei nevoi, care devine apoi „propoziția intenției” și oferă cadrul pentru proces.

Persoana alege reprezentanții (marcherii în sesiunea unu-la-unu) pentru a rezona cu cuvintele individuale din propoziție. Reprezentanții intră în rezonanță cu cuvântul pe care îl reprezintă și cu experiența lor, oferă apoi informații clientului. Acesta este un proces de rezonanță a creierului limbic, este sigur și oferă informații și experiențe care conduc la înțelegere și rezoluție.

Cum functioneazã?

Fenomenul provine dintr-o comunicare de rezonanță la nivelul creierului limbic mai degrabă decât în neo-cortex. Cei care intră în rezonanță au adesea experiențe destul de puternice, care, de obicei, au sens pentru client într-un mod util. Este ca și când odată ce „intenția” este stabilită și reprezentarea este construită, există un câmp de rezonanță între client și reprezentanți.  In proces apar adevăruri care au fost ținute in inconștient, iar părțile rupte ca urmare a traumelor, sunt văzute, înțelese și, în timp, sunt integrate.

Cercetările actuale din neuroștiințe confirmă „rezonanța creierului limbic” si importanța comunicării non-verbale dintre noi.

Intenţie

Cuvântul „intenție” implică dorința de a face ceva, de a obține ceva, de a pune în aplicare ceva. Aceasta reflectă determinarea clientului. Eficacitatea metodei Propozitiei Intentiei depinde de acest angajament al persoanei față de intenția sa. Lucrul va arăta întotdeauna ceva, dar voința de schimbare trebuie să vină de la persoana în sine. Este nevoie sa fie luată o decizie și nimeni altcineva nu o poate face. Putem decide doar pentru noi înșine că vom face ceva.

Cum ajuta Metoda Propozitiei Intentiei?

Metoda oferă cadrul vindecarii de biografia traumatica, atat in grup cat si in sesiunile unu-la-unu , respectiv:

-identificarea traumei,
-exprimarea trairilor traumatice,
-constientizarea strategiilor de supraviețuire si a dinamicii de tip victima-agresor,
-dezvoltarea unui Eu sanatos si a unei vointe libere.

Pictura inclusă pe pagină „The Unwanted Boy” imi aparține.