Ne purtăm adevărul despre noi înșine în corpul nostru ca pe o poveste ce așteaptă să fie descifrată.  Nu mă refer la poveștile pe care ni le-au spus părinții despre ceea ce s-a întâmplat cu noi în copilărie atunci când eram prea mici ca să înțelegem sensuri și despre cum e lumea, ci la cum am trăit și experimentat în corpurile noastre experiențele adverse la care am fost expuși, chiar de la momentul  concepției, cum ne-au marcat aceste experiențe și cum continuă să ne marcheze, după ani și ani. Până nu aflăm acest adevăr,  complet, continuăm să îl căutăm, din nevoia sinelui rănit de a se exprima în conștiință și de a se (re)integra. Uneori tindem să schimbăm în exterior, fie partenerul de viață, locul de muncă, prietenii, ori tindem să luptăm împotriva noastră, însă schimbarea profundă, autentică, se produce doar în măsura în care alegem conștient să ne aflăm povestea așa cum este ea, înscrisă în corpurile noastre.

O metoda eficientă ce ne permite accesarea amintirilor traumatice timpurii si eliberarea de biografia traumatica este Metoda Propoziției Intenției, dezvoltată de profesorul Franz Ruppert, dezvoltatorul terapiei psihotraumei orientată pe identitate (IoPT).

Eu ofer sesiuni de grup si sesiuni private unu-la-unu. Sesiunile unu-la-unu sunt similare cu sesiunile de grup, cu excepția faptului că folosim markeri pentru podea în locul membrilor grupului pentru proces, iar clientul și cu mine suntem rezonanți. Este diferit, dar în opinia mea la fel de eficient.

Nu este vorba de psihoterapia sau consilierea convențională prin faptul că nu trebuie să veniți săptămânal sau chiar în mod regulat. Depinde doar să decideți când vreți să veniți. Este foarte posibil să aveți o sesiune inițială pentru a vedea dacă credeți că procesul ar putea fi util pentru dvs.

Ce este Metoda Propoziției Intenției?

Originile

Metoda Propoziției Intenției provenită de la constelațiile familiale a fost dezvoltată de filosoful german și psihoterapeutul Bert Hellinger, pornind de la tradițiile terapeutice anterioare precum Psychodrama (Jakob Moreno) și Terapia de reconstrucție familială (Virginia Satir), în care membrii grupului (într-un grup) sau clientul și facilitatorul în sesiune individuală sunt folosiți pentru a reprezenta membri relevanți ai familiei sau alte elemente relevante.

Metoda

Metoda Propoziției Intenției oferă o oportunitate de explorare personală a lumii psihologice inconștiente a individului, permițând astfel schimbarea și integrarea amintirilor traumatice care stau la baza dificultăților noastre de viață.

Un client vine cu o problemă sau „intenție” care este legată de dificultățile actuale de natură psihologică și emoțională. Această “intenție” poate să nu fie clară la început, dar lucrul duce la clarificarea acestei nevoi, care devine apoi „propoziția intenției” și oferă cadrul pentru proces.

Persoana alege reprezentanții (marcherii în sesiunea privată) pentru a rezona cu cuvintele individuale din această propoziție. Reprezentanții intră în rezonanță cu cuvântul pe care îl reprezintă și experiența lor, oferă apoi informații utile clientului. Acesta este un proces de rezonanță a creierului limbic, este destul de sigur și oferă informații și experiențe care conduc la înțelegere și rezoluție.

Cum functioneazã?

Fenomenul provine dintr-o comunicare de rezonanță la nivelul creierului limbic mai degrabă decât în ​​neo-cortex și, ca atare, pare să ofere un mijloc de comunicare între client și configurația reprezentată. Cei care intră în rezonanță au adesea experiențe destul de puternice, care, de obicei, au sens pentru client într-un mod util. Este ca și când odată ce „intenția” este stabilită și reprezentarea este construită, există un câmp de rezonanță între client și reprezentanți prin care informațiile și experiența sunt partajate, transferate și permise între ele. Deseori apar adevăruri care au fost ținute inconștiente înainte, iar părților din sine care au fost splitate urmare traumelor le este permis să iasă,  să fie văzute, înțelese și, în timp, integrate.

Cercetările actuale din neuroștiințe confirmă „rezonanța creierului limbic”, importanța comunicării non-verbale dintre noi care se întâmplă în mod constant, interconectarea noastră.

Intenţie

Cuvântul „intenție” implică dorința de a face ceva, de a obține ceva, de a pune în aplicare ceva. Aceasta reflectă determinarea. Eficacitatea Propoziției Intenției depinde de acest angajament al persoanei față de intenția sa. Lucrul va arăta întotdeauna ceva, dar voința de schimbare pentru ceva nou, trebuie să vină de la persoana în sine. Trebuie luată o decizie și nimeni altcineva nu o poate face. Putem decide doar pentru noi înșine că vom face ceva.

Pictura inclusă pe pagină „The Unwanted Boy” îmi aparține.