Psihoterapie trauma metoda Propozitia Intentiei

Metoda de lucru cu Propozitia Intentiei / Constelarii Intentiei este o metoda de psihoterapie trauma eficienta in recunoasterea si tratarea traumelor psihice.

Ne purtăm adevărul despre noi înșine în corpul nostru ca pe o poveste ce așteaptă să fie descifrată. Nu mă refer la poveștile pe care ni le-au spus părinții despre ceea ce s-a întâmplat cu noi în copilărie, ci la cum am trăit și experimentat în corpurile noastre experiențele adverse la care am fost expuși.

Ce ne traumatizeaza?

Pot fi nenumarate experințe adverse, incepand chiar cu momentul concepției, care sa ducă la traumatizarea psihicului (ruperea psihicului).

Iată câteva categorii de evenimente cu potențial crescut de traumatizare a psihicului uman:
– Agresiuni fizice – accidente, loviri, chiar și în perioada prenatală;
– Nașteri dificile; boli;
– Neglijare in perioada timpurie;
– Agresiunile și abuzurile: emoţionale, fizice, sexuale;
– Separarea membrilor prin părăsire, divorţ – mai ales la vârste mici;
– Decesul unei persoane dragi / ființă de atașament;
– Boala gravă a unei persoane dragi;
– Absența mijloacelor de trai: sărăcia, șomaj, traiul pe străzi;
– Delicvenţa unui membru de familie, în special părinte;

Până nu aflăm acest adevăr, complet, despre noi, continuăm să îl căutăm, din nevoia sinelui rănit de a se exprima în conștiință și de a se (re)integra. Uneori tindem să schimbăm în exterior, fie partenerul de viață, locul de muncă, prietenii, ori tindem să luptăm împotriva noastră, însă schimbarea profundă, autentică, se produce doar în măsura în care alegem conștient să ne apropiem de traumele noastre psihice.

Tipuri de traume psihice relationale

Tratarea traumelor psihice

O metoda eficientă ce ne permite tratarea traumelor psihice este Metoda Propozitia Intentiei, numita si Metoda Constelarii Intentiei. Metoda este dezvoltata de profesorul Franz Ruppert, dezvoltator psihoterapie trauma /terapie psihotrauma orientată pe identitate (IoPT). Metoda permite aducerea in constient a amintirilor traumatice, inclusiv cele timpurii, si eliberarea de biografia traumatica.

Psihoterapeut Daniela Dumitru ofer sesiuni private unu-la-unu de psihoterapie trauma cu metoda Constelarii Intentiei. Sesiunile de psihoterapie trauma sunt similare cu sesiunile de grup, cu excepția faptului că folosim markeri pentru podea în locul membrilor grupului, iar clientul și cu mine suntem rezonanți. Este diferit, dar la fel de eficient.

Nu este vorba de psihoterapie sau consiliere convențională prin faptul că nu trebuie să veniți săptămânal sau chiar în mod regulat. Depinde doar să decideți când vreți să veniți. Este foarte posibil să aveți o sesiune inițială pentru a vedea dacă credeți că procesul ar putea fi util pentru dvs.

Ce este Metoda Propozitia Intentiei?

Originile

Metoda Propozitiei Intentiei provine de la constelațiile familiale dezvoltate de filosoful german și psihoterapeutul Bert Hellinger, pornind de la tradițiile terapeutice anterioare. De asemenea are elemente din Psychodrama (Jakob Moreno) și din Terapia de reconstrucție familială (Virginia Satir). Membrii grupului (într-un grup) sau clientul și facilitatorul în sesiune individuală sunt folosiți pentru a reprezenta membri relevanți ai familiei sau alte elemente relevante.

Metoda

Metoda Propozitia Intentiei oferă o oportunitate de explorare personală a psihicului inconstient. Astfel, ea permite schimbarea și integrarea amintirilor traumatice care stau la baza dificultăților de viață din prezent.

Un client vine cu o problemă sau „intentie” care este legată de dificultățile actuale de natură psihica. Această „intentie” poate să nu fie clară la început, dar lucrul duce la clarificarea nevoii.

Persoana alege reprezentanții (marcherii în sesiunea privată) pentru a rezona cu cuvintele individuale din această propoziție. Reprezentanții intră în rezonanță cu cuvântul pe care îl reprezintă oferă apoi informațiile clientului. Acesta este un proces de rezonanță a creierului limbic, este destul de sigur și oferă informații și experiențe care conduc la înțelegere și rezoluție.

Cum functioneazã?

Fenomenul provine dintr-o comunicare de rezonanță la nivelul creierului limbic mai degrabă decât în neo-cortex și, ca atare, pare să ofere un mijloc de comunicare între client și configurația reprezentată. Cei care intră în rezonanță au adesea experiențe destul de puternice, care au sens pentru client. Este ca și când odată ce „intenția” este stabilită și reprezentarea este construită există un câmp de rezonanță între client și reprezentanți. Informațiile și experiența sunt partajate, transferate și permise între ele. Deseori apar adevăruri care au fost ținute inconștiente înainte, iar părților din sine care au fost splitate ca urmare a traumelor le este permis să fie văzute, înțelese și, în timp, integrate.

Cercetările actuale din neuroștiințe confirmă „rezonanța creierului limbic”, importanța comunicării non-verbale dintre noi care se întâmplă în mod constant, interconectarea noastră.

Intenţie

Cuvântul „intenție” implică dorința de a face ceva, de a obține ceva, de a pune în aplicare ceva. De exemplu o intentie poate fi: „Eu vreau sa ma relaxez.” Aceasta reflectă determinarea persoanei. Eficacitatea Propozitiei Intentiei depinde de acest angajament al persoanei față de intenția sa. Lucrul va arăta întotdeauna ceva, dar voința de schimbare pentru ceva nou, trebuie să vină de la persoana în sine. Trebuie luată o decizie și nimeni altcineva nu o poate face. Putem decide doar pentru noi înșine că vom face ceva.