Psihoterapie de cuplu

Ce inseamna psihoterapie de cuplu?

Psihoterapia de cuplu online sau in cabinet ajuta partenerii sa isi imbunatateasca relatia in ciuda diferentelor dintre ei, precum copilaria fiecaruia, experientele personale, unicitatea.

Un cuplu isi cimenteaza relatia pe masura ce fiecare partener pune ceva bun pe firul conexiunii cu celalalt. Cuvintele mici, gesturile mici contribuie la starea de bine. Cand coopereaza ca o echipa, ei pot ingriji iubirea in toate aspectele: dorinta sexuala, iubire romantica, atasament.

In relatiile de cuplu sunt inevitabile conflictele, blocajele, dificultatile sexuale. Sunt multe evenimente care provoaca o relatie de cuplu: aveti un copil, pierderea slujbei, crizele de orice fel, o problema de sanatate, presiunea dinspre familia de origine, etc.

Relatiile fericite nu sunt cele in care nu exista certuri, ci sunt cele in care se indreapta lucruri. Cat de repede alegem sa apelam la psihoterapie de cuplu este decizia fiecaruia. Opinia mea e ca niciodata nu e prea tarziu sa ne facem viata mai buna.

Beneficiile unei psihoterapii de cuplu

Intr-un proces de psihoterapie de cuplu:

 • puteti obtine informatii despre ce va raneste si cum contribuiti fiecare la ruperea relatiei
 • dobanditi o perspectiva mai larga despre interactiunile disfunctionale si cum puteti schimba aceste interactiuni
 • va recunoasteti partile ranite si strategiile de aparare
 • puteti cunoaste si integra traumele personale ce stau la baza conflictelor sau blocajelor, inclusiv sexuale
 • puteti sa fiti mai orientati unul spre celalalt chiar si cand nu va puneti de acord
 • cum sa deveniti cooperanti si nu defensivi
 • puteti exersa cum sa va exprimati iubirea si cum sa o primiti
 • puteti sa va recunoasteti si sa va exprimati nevoile relationale
 • puteti invata sa intelegeti si sa acceptati felurile in care sunteti diferiti si sa creati de aici o conexiune de lunga durata
 • cum sa va imbunatatiti comunicarea
 • cum sa va imbunatatiti viata sexuala
Despre ce vorbim in psihoterapia de cuplu?

Daca decideti sa faceti mai mult pentru relatia voastra, iata o lista orientativa a dificultatilor despre care sa vorbim impreuna :

 • conflictele si trairile dureroase
 • blocajele, erorile de comunicare
 • interactiunile disfunctionale
 • dificultatile sexuale
 • orice situatie care provoaca frictiuni sau despre care va este greu sa vorbiti
 • acea situatie care tot reapare desi ati facut mereu eforturi sa o rezolvati
La ce ne asteptam intr-o psihoterapie de cuplu?
Relatia de cuplu este „clientul”

Uneori disputele intre parteneri se duc inspre „cine e de vina?” sau „cine are dreptate?”. In psihoterapia de cuplu avem insa mereu in atentia noastra relatia de cuplu. Nu un partener sau altul este centrul psihoterapiei, chiar daca doar unul dintre parteneri este cel care a inselat, are o dependenta, nu mai este la fel de interesat de sex, etc. Noi ne uitam la relatia de cuplu pentru ca de aceasta relatie ne dorim sa avem grija. Avand grija de relatie, avem grija de noi insine, dar si de partener.

Fara secrete

Adesea, in relatia unui cuplu ajuns in criza, exista multa neincredere. Pentru a sustine increderea este nevoie de un angajament de sinceritate si deschidere din partea tuturor. Este de ajutor pentru cuplu ca fiecare partener sa simta ca are o alianta buna cu mine si sa se simta inclus. De aceea, daca simtiti ca aveti secrete pe care nu doriti sa le impartasiti cu partenerul/partenera, va sugerez sa alegeti mai degraba psihoterapia individuala.

Clarificarea dinamicii relationale

Inevitabil apar dificultati in cuplu si pentru ca avem de gestionat doua vieti diferite, doua copilarii diferite, doua istorii de familie diferite. Fiecare dintre parteneri are propria sa biografie traumatica, atitudini tipice de victima, atitudini tipice de agresor, neconstientizate. In interactiunele dintre parteneri, biografiile lor traumatice neconstientizate creeaza conflicte care se repeta si care duc la ruperea relatiei.

Psihoterapia de cuplu va ajuta sa obtineti o perspectiva mai larga asupra dinamicii relationale si sa va intelegeti fiecare rolul in interactiunile disfunctionale. Totodata, va ajuta sa schimbati ceea ce este disfunctional si sa va apropiati cu bunatate in loc sa va indepartati sau sa va deschideti unul fata de celalalt mai degraba decit sa va inchideti.

Armonizare sau acordaj

Iubirea este mai mult o actiune decat un sentiment. Necesita intentie si atentie. Daca va doriti cresterea relatiei de cuplu e de asteptat sa faceti o prioritate din timpul dedicat unul altuia si sa fiti curiosi unul fata de celalalt. Relatiile profunde se cladesc pe baza respectului, empatiei si pe baza unei intelegeri profunde a celuilalt. Psihoterapia de cuplu sprijina partenerii in a fi atenti la aceste detalii.

Fara sfaturi

A ingriji relatia de cuplu necesita un nivel de vulnerabilitate care uneori nu e confortabil. Poate va e greu sa discutati despre sex si intimitate, despre dezvoltare sau despre bani, etc. Stiu cum se simte cand e greu de discutat ceva, stiu cum e sa nu reusesti sa te armonizezi cu celalalt sau chiar sa te indoiesti de mariaj. O relatie poate creste doar daca ambii parteneri se implica, accepta sa fie vulnerabili si isi asuma partea de responsabilitate.

Cand implicarea din partea ambilor parteneri nu este posibila, principala problema ar putea fi daca sa va despartiti sau nu. Rolul meu nu este de a va da sfaturi ce sa alegeti, ci de a va ajuta sa va confruntati cu adevarul si cu realitatea personala. Adoptarea unei decizii intre a ramane impreuna sau a va desparti poate deveni obiectivul in psihoterapia de cuplu.