Fobii, obsesii, compulsii – stiluri relationale

psihoterapia fobii obsesii compulsii stiluri relationale

In acest articol sunt informatii despre fobii, obsesii, compulsii (actiuni compulsive), definitii, clasificare si psihoterapia pentru fobii, obsesii, compulsii. Procesul de terapie are la baza psihoterapia traumei.

Ce este fobia?

Fobia este frica intensa si nemotivata de un obiect sau un loc percepute in mod nerealist ca fiind periculoase.

Persoanei nu ii este frica de obiectul/locul in sine (nu ii este teama ca l-ar putea rani), ci are o fobie de senzatiile pe care acesta i le provoaca. Fobia are legatura cu dificultatea de a simti anumite emotii si senzatii in corp pe care el le evalueaza ca insuportabile.

Pentru a nu mai avea senzatiile si sentimentele neplacute si greu de suportat, persoana tinde sa evite contactul cu acele obiecte (animate sau nu) sau conditii din mediu (spatii largi/agorafobie, spatii restranse/claustrofobie) de care ii e teama si are nevoie sa aiba controlul complet pentru a se asigura ca obiectul fobic nu este prezent.

Fobia se dezvolta intr-o relatie in care persoana, copil fiind, nu a fost sprijinita in reglarea emotiilor si senzatiilor sale. Fara continerea emotiilor si senzatiilor de catre un adult intr-un mod sanatos, senzatiile au devenit periculoase, iar copilul conecteaza senzatiile interne insuportabile cu un obiect extern care este mai usor de controlat.

Corpul este micsorat.

Tipuri de fobii

Fobii de contaminare

Fobia de contaminare este frica de faptul ca un obiect extern ar putea intra in corpul persoanei. Pericolul este imperceptibil (praf, murdarie, cioburi, gunoi) si dificil de controlat. Aceasta frica este adesea invatata intr-o relatie primara in care figura parentala este intruziva din punct de vedere fizic. Persoana creste cu sentimentul ca nici macar granitele corpului nu sunt controlabile si clar delimitate si ca mediul poate sa le incalce in diverse feluri.

Fobii difuzive

Fobia se dezvolta si se ramifica rapid si mult (incepe cu un obiect si sunt adaugate altele). Persoana traieste cu iluzia ca este posibila mentinerea controlului asupra propriului corp prin controlarea mediului extern.

Fobii monotematice

Fobia de obiecte sau situatii precise (de exemplu fobia de avioane)

Ce sunt obsesiile?

Obsesiile sunt ganduri, impulsuri sau imagini de tip invaziv si repetitiv care sunt prezente in minte intr-un mod nedorit, irational si incontrolabil.

Obsesiile pot fi  temeri de: boli, a-si face rau siesi sau altora, a fi inadecvat social, a face greseli, ganduri religioase necorespunzatoare, ganduri sexuale interzise. Obsesiile pot implica, de asemenea, nevoia de simetrie, exactitate, ordine.

Functia lor pare a fi aceea de a controla emotiile si senzatiile corporale de care se teme si pe care le considera periculoase.

Sunt situatii in care persoana le intelege motivele si le asuma ca find ale sale. Sunt obsesii sintonice. Persoana stie ca ea este cea care trebuie sa stie daca a inchis gazele sau nu, sau sa decida daca trimite mesajul pe care l-a scris sau nu.

Sunt situatii in care persoana resimte gandurile ca fiind straine, venite din afara ei (obsesii distonice). Poate avea in minte imagini violente impotriva sa sau a celor dragi. Furia pe care o simte impotriva cuiva drag este adanc reprimata si nu este exprimata. De asemenea persoana se confrunta si cu frica de a avea propriile emotii, propria vointa si de a fi separata de persoana semnificativa.

Persoana incearca sa controleze emotiile si evita actiunea. Corpul este foarte incordat si tensionat din moment ce persoana este implicata constant in sarcina de a controla toata energia pe care o simte.

Compulsiile

Compulsiile sunt actiuni pe care o persoana se simte fortata sa le faca sub impulsul unei constrangeri interne pentru a calma tensiunea excesiva. Daca nu realizeaza acea actiune speciala, senzatia e ca va fi aruncata intr-o mare teroare si ceva ingrozitor s-ar putea intampla.

Compulsiile pot include: spalarea, curatarea, verificarea, repetarea, numararea, aranjarea lucrurilor intr-o anumita ordine, cautarea reasigurarii, etc.

Tipuri de compulsii

Compulsii restrictive

Gesturile restrictive au scopul precis de a calma tensiunea care a devenit de nesuportat.

Ritualurile sunt repetari ale unui singur gest directionate sa controleze o emotie care e resimtita ca fiind periculoasa si incontrolabila. De exemplu „daca nu voi numara pana la trei nu voi putea inchide usa”. Gesturile sunt insotite de o gandire magica.

Ticurile sunt comportamente reflexe caracterizate prin repetare. Ele sunt un tip de descarcare corporala a tensiunii care devine insuportabila la nivel corporal.  Un element adesea intalnit in ticuri este imposibilitatea de a exprima dezacordul in mediul familial.

Balbaiala este frica de a exprima un gand contrar sau agresiv impotriva unui membru al familiei de care persoanei ii este frica. Persoana simte impulsul de a se exprima, dar simte si un blocaj puternic.

Compulsii expulsive

Gesturile sunt facute pentru ca par sa raspunda unui scop precis (de exemplu spalarea mainilor). In realitate au scopul de a calma o tensiune puternica. In timp ce ritualul este precis si calmant (spalatul mainilor de trei ori), compulsiile expulsive pot sa se prelungeasca si sa durereze pana cand persoana este epuizata.

Scopul gesturilor compulsive expulsive poate fi dorinta de a scoate din corp o experienta care a devenit de nesuportat, o senzatie sexuala sau de agresivitate pe care corpul a simtit-o cu interes in copilarie, dar care a provocat o ruptura in corpurile parintilor. Copilului ii este teama ca va fi pedepsit pentru ca a simtit excitare si ca va fi „aruncat” din relatie. El incearca zadarnic sa isi „arunce” propriul corp, experienta corporala sau nevoie. Incapatanarea cu care persoana adulta face gestul expulsiv exprima furia pe care o simte pentru ca trebuie sa nege o parte din sine.

Psihoterapia pentru fobii, obsesii, compulsii

Psihoterapia pentru fobii, obsesii, compulsii are in centru ideea ca fobiile, obsesiile si compulsiile sunt stiluri relationale disfunctionale. Fiecare dintre ele dezvaluie o dificultate serioasa a persoanei de a intra intr-un contact hranitor cu mediul. O asemenea functionare arata o disociere severa a psihicului urmare confruntarii persoanei cu evenimente traumatice. Pentru a face fata anxietatii, durerii, persoana apeleaza la strategii de supravietuire (evitare, control, compensare), neaga si reprima experienta traumatizanta, produce iluzii (alte explicatii, identitate confuza), isi asuma foarte multa vina.

In procesul de psihoterapie eu sprijin clientul sa constientizeze rolul simptomul sau. Il ajut sa isi contina senzatiile corporale, sa isi recunoasca nevoile, sa fie in contact cu emotiile sale. Pe masura ce procesul avanseaza, structurile psihice sanatoase ale clientului castiga teren. Persoana accepta ca realitate propria trauma, iar strategiile de supravietuire menite initial sa protejeze persoana de confruntarea cu trauma, isi pierd functia.

In procesul de vindecare, fiecare client are propriul sau ritm.

Mai multe informatii despre pregatirea mea profesionala aici.

Bibliografie:

Francesetti G., Roubal, J. (2014). Aplicații Clinice ale Psihoterapiei Gestalt. „Terapia Gestalt pentru stilurile relationale fobic-obsesiv-compulsiv” de Giovanni Salonia. București: Editura Gestalt Books.

Sursa foto: https://steemit.com/steemiteducation/@cabbagepatch/childhood-anxiety-obsessive-compulsive-disorder-in-children

Publicat de Daniela Dumitru

Sunt Daniela Dumitru, Psiholog, Psihoterapeut practicant autonom, cu atestat de libera practica, cod RUP 15047, la Cabinet Individual de Psihologie Dumitru Daniela, cod 10B4825. Sunt specializata in a ajuta adultii care au fost traumatizati in copilarie, cu expunere repetata la abuz si neglijenta. Detin Atestat de libera practica in Psihoterapie Integrativa, cu specializare in terapia traumelor psihice.