In acest articol gasesti informatii despre ce este codependenta, dependenta si tipuri de dependenta, comportamente de control, repere pentru identificarea codependentei si psihoterapie codependenta.
Ce este codependenta?
Nereusita de a ne identifica si contine sentimente dificile, compensata prin comportamente de control asupra oamenilor, a obiectelor sau a evenimentelor exterioare este numita codependenta. Codependenta apare cand persoanele din jurul unei persoane dependente cred ca sunt responsabile pentru persoana dependenta si ca e datoria lor sa-i rezolve problemele.
Codependența este definită ca dificultatea/ incapacitatea de a exprima drepturi, nevoi proprii și a pune granițe în relație.
Daca in copilarie am fost fortati de context sa ne amortim propriile nevoi si sentimente dificile pentru a face fata unui parinte dependent sau persoanei in a carei grija am fost, suntem pregatiti pentru codependenta, un model de lunga durata, prin care, adulti fiind, cautam in mod repetat sa obtinem dragoste si recunoastere de la persoane ce se dovedesc a ramane totusi indisponibile si incapabile sa ne implineasca aceste nevoi.
Ceea ce se intampla este ca retraim iar si iar lipsa, nefericirea, golul.
Practic rejucam in vietile adulte modelul din copilarie pentru ca ne este foarte greu sa recunoastem cat de disfunctional este acel model, iar trecerea timpului nu vindeca codependenta. Maine nu va fi mai bine, iar fericirea si implinirea se indeparteaza si mai mult daca noi insine si cei din jurul nostru nu rupem cercul vicios al codependentei in care traim.
Cand suntem codependenti, practic suntem in dependenta de persoane, de anumite comportamente, de anumite obiecte.
Tipuri de dependente
Cand suntem dependenti de persoane, sentimentul identitatii personale – „cine sunt?”, este foarte diminuat, inabusit si aproape eliminat de personalitatea si problemele celuilalt. Incercand sa observam cum ne consumam timpul si energia putem descoperi cum incercam sa-i schimbam pe ceilalti, apeland la comportamente de control, sau cum incercam sa ne conformam dorintelor celorlalti.
In cazul dependentei de comportamente observam ca acestea sunt impinse la extrem, sub forma tulburarilor de nutritie (anorexia, bulimia, obezitate), dependenta de sex, obsesie de a muncii, nevoie de a cheltui sau de a economisi exagerat, atitudine exagerat de rigida ori moralista, manie de spalare a mainilor, obsesie pentru jocurile de noroc, furie adanca, consum de alcool, tutun sau droguri, casatorii repetate cu persoane nepotrivite, dependente de sport, operatii estetice, etc.
Obiectele de care devenim dependenti pot fi: telefoanele, televizoarele, banii, mancarea, hainele, etc.
Dependenta este comportamentul repetat in care ne angajam impotriva certitudinii ca ne facem rau noua insine sau facem rau altora.
Tendinta catre comportamente de control
Este de ajutor sa constientizam ca, fiind copii, ne adaptam mediului in care crestem pentru a supravietui.
Ca si copii, atunci cand lucrurile sunt prea dificile in familiile noastre ne imaginam ca ne sta in putere sa le facem sa functioneze. Asa incepem sa recurgem la comportamente de control. Ne straduim sa fim sau sa facem asa cum vor ceilalti si speram ca in felul acesta sa se intample lucruri bune, ca cei care ne ingrijesc vor fi fericiti si ca viata noastra va fi mai frumoasa. Cand descoperim ca nu functioneaza ceea ce facem, ne asumam vina si credem ca noi suntem cauza dificultatilor celor care ne ingrijesc.
Atunci cand suntem copii nu avem cum sa stim ca mama si tata au si ei problemele lor, daca ei nu clarifica cu noi acest lucru.
Nu stim ca nu putem controla ceea ce se intampla in jurul nostru.
Nu stim ca doar parintii si cei care ne ingrijesc sunt responsabili de noi si de intreaga situatie si nu invers.
Ca si copii nu avem nici un mijloc, magic sau de alta natura, de a controla ce gandesc sau fac adultii din jurul nostru.
Repere pentru identificarea codependentei (poate fi parte a procesului de psihoterapie codependenta)
Persoana codependenta este dominata de cel putin o dependenta, fie de persoane, fie de anumite comportamente, fie de anumite obiecte.
Cand suferim, exista o nevoie de stimulare din afara pentru a ne distrage atenția de la propriile sentimente dificile. Exista o optiune, fie pentru alcool, produse alimentare, locul de muncă, sex, etc. Desi putem constata ca unele dependente sunt apreciate pozitiv, ca de exemplu aceea de a munci, dependenta de sport sau de medicamente, e util sa intelegem ca, indiferent de valoarea pozitiva sau negativa care i se atribuie, exista o dependenta.
Raspunsul la intrebarea: „Ce-mi doresc cel mai mult in viata?” ne ajuta sa identificam dependenta.
Persoana codependenta este marcata si sufera din cauza situatiei problematice din familia in care a crescut.
Este posibil sa nu recunoastem situatia problematica din familia de origine si sa suferim foarte mult. Ne ajuta sa ne intrebam „Cat de tare sau cat de des aud in mintea mea vocile critice ale celor care m-au ingrijit?” sau „Ma apar de criticile nefondate ale celorlalti?”
Persoana codependenta are un foarte scazut respect de sine, si, adesea, are un grad scazut de maturitate emotionala.
Este foarte greu sa avem respect de sine, atat timp cat cei care ne-au ingrijit, nu ne-au hranit in acest sens. In lipsa unei stime de sine consistente, pentru a ne simti mai bine, ne uitam in afara noastra pentru a fi apreciati si a fi iubiti.
Ne ajuta raspunsurile la intrebari precum „Cat de multumit/a sunt de mine?”, „ Ma simt lipsit/a de sprijin si prieteni?”, „Ma astept sa esuez?”
Persoana codependenta crede ca fericirea ei depinde doar de celalalt.
Persoanele codependente isi spun: „As fi fericit/a daca el/ea s-ar schimba.”, „As fi fericit/a daca el/ea ar arata ca ma accepta si imi aproba actiunile.” , „Am nevoie de un tovaras de viata perfect pentru a ma simti implinit/a. ”, „El/ea face lucrul acesta ca sa ma raneasca si reuseste.”, „Ma simt vinovat/a atunci cand incerc sa ma afirm.
Persoana codependenta se simte excesiv de responsabila pentru ceilalti.
In relatiile sanatoase parintii sunt responsabili pentru copiii lor, insa nu despre acest fel de responsabilitate este vorba, ci despre faptul ca persoana codependenta se simte foarte raspunzatoare pentru tot ce se intampla cu ceilalti, pentru fericirea, sentimentele, gandurile, actiunile, chiar si pentru puterea lor de discernamant. Ele apeleaza la multe comportamente de control. Din acest motiv apar foarte mari confuzii in ce priveste intimitatea si granitele in relatiile cu ceilalti.
Persoanele codependente isi spun: „Daca nu intervin, el/ea nu se descurca si poate gresi.”, „Daca ma straduiam sa fiu mai bun/a, mai atent/a, el/ea nu se supara si nu mai actiona asa.” , „Nu vreau sa fac acest lucru, dar nu am de ales.”, „ Ceea ce vreau eu este mai putin important fata de ceea ce se asteapta de la mine.”
Relatia dintre codependent si partenerul sau de viata sau alta persoana importanta pentru el este marcata de lipsa de echilibru intre dependenta si independenta.
In relatie, persoanele codependente se simt sufocate, prinse in capcana. Analizati daca tindeti sa fugiti, sa sfidati valoriile si traditiile catre mai multa independenta si observati in ce masura reveniti in aceeasi relatie ca si cum cordonul ombilical care va leaga de casa se infasoara si va trage inapoi. Este posibil sa simtiti un conflict foarte puternic atunci cand incercati sa va separati, in orice fel.
Termenul opus dependentei este interdependenta. In relatiile sanatoase ne putem permite sa fim suficient de dependenti pentru a ne deschide spre ceilalti si a fi vulnerabili, dar in acelasi timp avem o imagine de sine pe care o putem sustine fara a avea nevoie de altcineva.
Persoana codependenta se blocheaza in negare si reprimare.
Ne inchipuim, dorim, tinjim ca vietile noastre sa fi fost frumoase cand, in realitate, am trecut prin suferinte de nesuportat datorita lipsei afectiunii si abuzurilor traite in copilarie. Daca realitatea reuseste sa se strecoare pe undeva, atunci trecutul dureros ameninta sa iasa la suprafata si ceea ce facem este sa ne dorim sa ne mentinem rupti de aceasta suferinta ca si cum nu e a noastra.
Intrebati-va mai intai: „Cum era relatia mea cu mama?”, „Dar cu tata?” si apoi cautati dovezi pentru a va sustine raspunsurile. Observati daca aceasta introspectie devine mult prea dureroasa.
Persoana codependenta isi face griji pentru lucruri pe care nu le poate influenta si incearca sa le schimbe.
Persoanele codependente depun mult efort in a controla persoane ori situatii care sunt si vor ramane intotdeauna in afara influentei personale. Nereusita unor astfel de demersuri frustreaza persoana codependenta.
Viata persoanei codependente se desfasoara intre extreme.
Viata emotionala seamana cu o barca cu panze pe ape furtunoase. Sunt multe sentimente dificile, furie intensa.
Relatiile personale romantice sunt marcate de suisuri si coborasuri extreme, de zile fierbinti si ingheturi, parintii isi pot sufoca copiii in imbratisari, ca apoi sa se rasteasca la ei cu furie.
Din punct de vedere financiar putem observa o tendinta spre economie, urmate de bani aruncati pana la ruina financiara (chiar de mai multe ori).
Relatia cu autoritatea este la fel de marcata de extreme: putem simti o teama profunda fata de un anumit tip de autoritate sau putem sfida un alt tip de autoritate, putem fi extrem de umili in fata sefului sau foarte autoritari acasa.
Persoana codependenta cauta in permanenta acel ceva despre care crede ca ii trebuie sau ii lipseste in viata personala.
Persoanele codependente sunt nerabdatoare si nemultumite cu ceea ce au, vor mai mult si mai mult. Nu pare niciodata sa fie de ajuns, fie ca e vorba despre bani, despre control, despre timp, alimente, despre afectiune sau apreciere si recunoastere.
Sentimente dificile de lipsa, nefericire, gol, sunt mereu prezente si nu pot fi umplute cu ceva sau cu cineva.
„De ce nu pot sa iubesc si sa fiu iubita?”, „ De ce nu ma pot simti niciodata – niciodata – multumita? ”, „De ce nu ma pot bucura?”, sunt intrebari care ne macina si par fara raspuns.
Cum tratam codependenta. Psihoterapie codependenta
Ruperea relatiilor de dependenta nu este neaparat cea mai buna sau singura solutie.
Este de ajutor pentru persoanele codependente sa se informeze despre ciclul de dependenta/codependenta si de modul in care aceasta se extinde in relatiile lor. Pentru a schimba strategiile de supravietuire de tipul „comportamente de control” la care persoana recurge pentru a compensa sentimente dificile este important ca ele sa fie mai intai recunoscute.
Prin procesul de psihoterapie codependenta, clientul descopera cum sa isi gaseasca fericirea prin sine si cum sa traiasca o viata mai sanatoasa si mai implinita. Deoarece codependenta este inradacinata in copilarie, procesul de psihoterapie codependenta implica explorarea modelelor actuale de comportament si relationare, dar si a problemelor din copilaria timpurie. Comportamentele care permit abuzurilor sa continue in familie trebuie sa fie recunoscute si oprite.
De asemenea, procesul de psihoterapie codependenta sprijina clientii pentru un contact bun cu nevoile si cu sentimentele personale, pentru repararea sinelui, pentru identificarea resurselor, pentru dobandirea capacitatii de a spune „nu” si de a pune limite clare in relatii. Pe masura ce persoana codependenta se apropie de sine, de experientele sale timpurii, poate sta cu sentimente dificile dureroase, ea va observa ca nu va mai apela la comportamente de control.
In procesul de psihoterapie codependenta folosesc modelul teoretic si terapeutic (IoPT, Metoda Propozitiei Intentiei) dezvoltat de Franz Ruppert.
*
Bibliografie:
Robert Hemfelt, R., Minirth, F. si Meier, P. (2001). Labirintul Codependentei. Drumul spre relatii interumane sanatoase. Editura Logos
*
Foto Ilustratie: Daniela Dumitru